Glatt gäng med kämpaglöd utanför riksdagen.Fotograf: Heidi Bodensjö

Big Bang-arrangörerna nöjda med manifestationen

Här stannar Sverige får nu öppet stöd av Sveriges Åkeriföretag och Transportarbetareförbundet. Tillsammans har parterna författat en skrivelse som innehåller de gemensamma kraven man ställer på politikerna. I sällskap av femtontalet lastbilar, anlände man till riksdagens öppnande för att personligen överlämna skrivelsen.

Här stannar Sveriges, HSS, kärna utgörs av en administrativ grupp bestående av Kenneth Jaktlund, Umeå, Michael Högberg, och Freddy Welle, Landvetter, Conny Hård, Stockholm och Nette Schölin från Virestad. Med devisen att ”ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket”, har de vänt på varenda sten, talat med politiker, media, branschorganisationer och varit ute bland folket.

Sakta med säkert har de tagit sig förbi tidigare hinder. En milstolpe blev resan till EU i Bryssel 2015, men det räcker inte, säger HSS. Endast genom att stå enade, förare, åkare och branschorganisationer, kan man lyckas och enighet i branschen har vi inte sett på decennier. Denna dag togs ett stort steg framåt i enighetens namn.

Efter intensivt arbete har HSS nu lyckats öppna ytterligare en väg genom att få med Sveriges Åkeriföretag, SÅ, och Transport på tåget. Nette Schölin blev den inom HSS, som fick skapa Big Bang 2016.
– I vår grupp har vi många olika kvaliteter som tillsammans har lett fram till att denna manifestation ens blir av, säger hon. Min styrka visade sig passa att hålla ytterst i trådarna inför detta.

Hon understryker att det är ”tillsammans” som är ledordet och det innefattar alla som stöttar HSS, ingens insats mindre värd än den andres. Freddy Welle anlände i sin lastbil från Mattssons Åkeri och Nette Schölin kom i ett fordon från Ch Samuelssons Åkeri som båda stöttar kampen. De båda underströk vikten av den insats dagens närvarande fordon med förare utgjorde.
– Det blev lagom många bilar för händelsen, säger Welle. Tillräckligt för att märkas utan att skapa kaos.

HSS möttes upp av branschorganisationer samt politiker i alla färger. Mest färg stod Sverigedemokraterna för som i stort antal mötte upp iförda reflexvästar och med många plakat.

Det var med värme och eftertryck Transports ordförande Lars Lindgren uttalade sig om HSS.
– De driver gräsrötternas kampanj och vi stöttar allt de står för även om vi har några punkter där vi har delad uppfattning, säger han. Vi är här i dag för att visa vårt stöd på plats och sett i backspegeln nu, borde ett samarbete som detta ha kommit till mycket tidigare.

Thomas Hammarström är regionchef för Småland, Öland och västra Götaland inom Sveriges Åkeriföretag och har ett stort engagemang i dagens event och vurmar särskilt för polisens situation. Hur ser din kontakt med HSS ut?
– Det fick vara nog nu och något måste hända, sade han. Jag har kontakt med Nette Schölin som kör för Samuelssons Åkeri i Växjö och vi har samma uppfattning i många saker och det ena gav det andra varför det kändes bra att kunna vara med i denna manifestation.

Erika Svanström är kommunikationschef på SÅ. Hur känns det att stå enade?
– Det känns viktigt och bra, öppnar hon med och berättar att de talat om detta en längre tid. Vi hade tänkt göra ett eget initiativ i dag, men när vi hörde att HSS hade detta på gång, valde vi istället att stötta deras initiativ fullt ut.

SÅ valde samma morgon att publicera en utredning som visade att krisstämplade transportnäringen ändå mådde bra. Såg ni inga risker med att det skulle kunna underminera betydelsen av dagens manifestation?
– Tvärtom, säger Svanström. Jag tror dessa två saker ger fart åt varandra. Nu kommer åkerinäringen att dominera nyheterna mycket bredare och vi kan diskutera med varandra i flera nyhetsforum. Det handlar om budskapet i dessa två, där det ena handlar om lönsamhet och företagande, medan HSS talar om fusk, fulspel och rättvisa. Två perspektiv av samma bransch. Vi ser inte detta som en krock, utan istället som en möjlighet att köra båda dessa samma dag.

HSS säger sig vara nöjda med dagen och riktar åter ett särskilt tack till dem som fanns på plats.
– Tillsammans med Erika Svanström och Lars Lindgren, lämnade vi först in skrivelsen till registratorn i riksdagshuset som diarieförde den och sedan når den ut till alla partier. Därefter lämnade vi den till särskilt utvalda politiker och andra ledamöter som själv kom fram till oss och bad om den, avslutar en nöjd Nette Schölin på HSS som dessutom hade vädret på sin sida denna viktiga dag.

Om artikeln

Publicerad: 2016-09-14 14:16
Kategori: Nyheter
Taggar: Big Bang Här stannar Sverige Manifestation Politik Riksdagen