Niklas Janssons sinnesnärvaro och agerande kan ha räddat chaufförens liv.Fotograf: Niklas Jansson

Niklas agerande kan ha räddat liv

"Man reagerar instinktivt"

Klockan är strax innan midnatt natten till 22 juli och Niklas Jansson är på väg söderut på E4 då olyckan sker och han möter olycksfordonet som kom studsandes mot honom i mitten av vägbanan. Niklas agerande kan ha räddat livet på föraren.

Niklas är en av ägarna till Jansson & Frank Transport AB i Linköping och han hade arbetat på natten och var på väg ner till Linköping med sin kranbil, när olyckan skedde.

Han såg inte själva händelsen, men reagerade på att det plötsligt blev svart på mötande sidan.
– Sedan slog det ut lite eldslågor och det började leva om jäklar alltså, berättar Niklas för Proffs.

Han började bromsa kraftigt och då föll det redan saker på hans fordon som kom från olycksbilen och när han stannade, stod han cirka 5-10 meter från där lastbilen fastnat hängandes mellan broarna.

Han slog på varningsljus och larmade 112 medan han hoppade ur hytten och sprang till personbilen.
– Jag talade med pappan och kunde konstatera att han och spädbarnet var i gott skick medan kvinnan i baksätet blödde och klagade över ryggsmärtor varför jag sa till henne att sitta kvar, säger Niklas.

Sedan tillbaka till lastbilen och han säger det var väldigt svårt att urskilja var hytten var, om den ens fanns.
– Jag var helt säker på att föraren skulle vara avliden, säger han. Jag såg honom inte, men när jag ropade, fick jag svar andra gången.


Föraren klagade över
bensmärtor, men trodde att han annars mådde bra. Niklas stack in handen i vraket och bad föraren ta tag i den om han såg den.
– När han greppade min hand, började jag prata med honom för att dels lugna samt för att ha koll på medvetandet och för att få information om lastens innehåll, säger Niklas som hela tiden hade SOS i luren.

Niklas kollade till personbilen en gång till, men återvänder sedan till lastbilen för att tala med föraren och såg då hur verkligt illa det var. Släpet hängde ner och låg mot vägen under bron, medan lastbilschassit”på nåder” hängde kvar på bron med föraren fastklämd.
– Jag körde fram mitt fordon för att hålla chassit uppe med hjälp av kranen, säger Niklas som noterar att all räddningspersonal var mycket snabbt på plats och han berömmer deras insats.

Det var Assistancekårens i Nyköpings ägare, Mikael Bäckmark, som kom till platsen och satte direkt en vajer åt sidan för att ytterligare staga upp chassit. När detta gjorts, börjar det brinna i lastbilen och Niklas fick hämta brandsläckare. Har Niklas insats haft betydelse?
– Ja, absolut, svarar Bäckmark. Även om vi nu konstaterat att den inte hade ramlat ner ändå, visste vi ju inte det just då och därför var Niklas agerande berömvärt.

Det tog tre timmar att få ut föraren ur vraket och Niklas deltog hela tiden.

Tillbaka till Niklas. Hur känner man i en sådan situation?
– Man reagerar instinktivt och jag är glad att ha kunnat göra skillnad. Egentligen skulle jag sova nu, men naturligtvis har händelsen skakat om mig. Jag hoppas alla inblandade klarar sig bra ur det här, avslutar Niklas Jansson.

Åkeriets talesperson meddelar att man har varit i kontakt med förarens anhöriga och att man deltar och stöttar med alla resurser man har nu.

Om artikeln

Publicerad: 2016-07-22 10:23
Kategori: Nyheter
Taggar: E4 Räddningsinsats Trafikolycka