Hans Christian Schmidt.Fotograf: Venstre.dk

Dansk minister kräver tydligare regler för cabotagetransporter

Den danske transportministern, Hans Christian Schmidt, fortsätter att kämpa för konkurrens på lika villkor i vägtransportbranschen. Senast i tisdags, debatterade han ämnet med sina kollegor i EU under ministerrådsmötet.

Det är helt avgörande, att EU utformar gemensamma regler som kan skapa schysta och lika konkurrensvillkor i bland annat vägtransportbranschen.

Så löd budskapet från Hans Christian Schmidt till sina EU-kollegor under tisdagens ministerrådsmöte i EU.
– Detta är en fråga som väcker starka känslor hemma i Danmark. Inte minst i samband med diskussionen om olaglig cabotagetrafik, säger Schmidt.

– Och jag tror inte att jag överdriver när jag säger att det är många medborgare som är arga för att det inte finns klara regler på EU-nivå som kan stävja olagligheterna.

– Den danska regeringen stöder kampen för lika villkor och schyst konkurrens på den inre marknaden. Och därför var det viktigt för mig att säga till mina ministerkollegor att vi måste och skall finna en gemensam lösning på EU-nivå.

– Vi måste definiera klara och tydliga regler, som inte kan missförstås, som säkrar spelreglerna på både vägtransport- och luftfartsområdet. Annars kommer varje enskilt land att uppfinna sina egna regler och restriktioner, vilket skulle undergräva den inre marknaden totalt, menar Hans Christian Schmidt.

Han satte även samma ämne på dagordningen när han höll bilaterala möten med transportministrar från Sverige, Österrike, Luxemburg och Italien, liksom han gjorde när han träffade EU:s transportkommissionär Violeta Bulc.

För att komma tillrätta med cabotageproblemen, menar Schmidt bland annat att måste fokusera på att skaffa ett bättre statistiskt underlag, samt att definiera vilka regler som gäller för laglig cabotagetrafik.

Avslutningsvis vill Hans Christian Schmidt att man också måste skapa tydliga definitioner av begreppen ”arbetstagare” och ”hemma-bas”.

Om artikeln

Publicerad: 2016-06-08 12:13
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotageregler Danmark EU Hans Christian Schmidt ministermöte Transportminister