Dansk åkare fick tillbaka trafiktillstånden – trots omfattande fusk

En dansk åkeriägare dömdes den 23 januari förra året till tre månaders fängelse för att vid 23 tillfällen ha kört med andra personers förarkort i färdskrivaren. Han fick dessutom betala 156 000 danska kronor i böter (motsvarande drygt 200 000 svenska) för att ha brutit mot kör- och vilotidsbestämmelserna. Utöver det, blev han av med körkortet i tre år.
Mot den bakgrunden drog Trafikstyrelsen in samtliga trafiktillstånd för åkeriet.

I slutet av november i fjor upphävde tingsrätten i Horsens Trafikstyrelsens beslut om att återkalla tillstånden. Igår, den 22 februari, biföll Vestre Landsretten tingsrättens dom. Åkeriägaren får nu fortsätta att bedriva sin transportverksamhet.

Landsretten menade å ena sidan att det absolut var fråga om en allvarlig lagöverträdelse och en omfattande kriminalitet av en karaktär som klart talar för att tillstånden ska dras in.

Å andra sidan är åkeriägaren aldrig tidigare dömd och har inte heller fått någon varning om att tillstånden kunde komma att återkallas.

Sammantaget gör Landsretten bedömningen att åkeriägaren inte fortsättningsvis kommer att fortsätta på ”brottets bana” och därför ger man honom trafiktillstånden tillbaka.

Om artikeln

Publicerad: 2016-02-23 14:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Horsens Landsretten Rättsfall