Fordonet på bilden har inget med artikelinnehållet att göra.Fotograf: Göran Rosengren

Falskt körkort, utlänningsärende, överlast och två gripna – i Bring-bilar

I mitten av oktober förra året stoppades en Bring-profilerad skåpbil av trafikpolisen i Helsingborg i en rutinkontroll som resulterade i ett konstaterat överlass, falskt körkort och två gripna personer. Men, det skulle komma mera.

Såväl fordonet, en VW Crafter, som de båda männen i hytten, var profilerade i Brings färger och med det norska statsägda företagets logotyp. Men det var inte mycket annat som var rätt.

Överlast, blankslitna däck, falskt bosniskt körkort, inget förartillstånd, misstänkt grov olovlig körning samt att passageraren saknade tillstånd att vistas i Sverige, summerar trafikpolisen i Helsingborg. Båda greps.

Fordonet ägs av Bahrija Bilalovic, Malmö Service och Logistik i Malmö, som har fast avtal med Bring. Hur kunde detta hända?
– Jag känner föraren sedan tidigare och när han skulle börja köra för oss, visade han upp sitt bosniska körkort, säger Bilalovic, men tillägger att de missat att han inte fick köra yrkesmässig trafik på det i Sverige.

Körkortet gällde personbil, men var falskt. Något Bilalovic säger sig inte fått veta av polisen.

Bilalovic känner förvisso passageraren, men han var inte anställd. Inte heller visste Bilalovic att han följt med i bilen.

Bahrija Bilalovic menar att man har tillräckliga rutiner för kontroll av nya förare, men då han kände föraren, litade han på honom.  
– Efter detta har vi skärpt rutinerna och vi har sagt upp honom, avslutar Bahrija Bilalovic i Malmö. 

Den fjärde november var det dags för ytterligare en Bringbil att hamna i fokus. Helsingborgspolisen stannar en lätt lastbil och konstaterar 125 procent överlast. Godset är från IKEA och MIO. Förarens körkort blir omhändertaget på plats och han får dessutom böter på 4 000 kronor.

Fordonet är registrerat på MAB Transport i Arlöv. Vi ringer dit och ägaren Albert Vasoli svarar. Men när han hör att vi ringer från Proffs, slänger han på luren och sedan stängs telefonen av. Vi har på olika sätt försökt att nå honom igen, men utan att lyckas.

IKEA har tidigare figurerat med gods på olagliga transporter och de svarar med samma ord som alltid – att de ser allvarligt på det som hänt och att de undersöker det vidare. Att de har en uppförandekod för leverantörer, IWAY, som bland annat innefattar strikta krav att lagar ska följas och att man följer upp efterlevnaden. Utmaningarna i branschen menar de att IKEA ensamma inte kan lösa, men hoppas att de genom dialog med flera parter, kan bidra till en positiv utveckling.

På MIO i Tibro, säger vd Björn Lindblad att man inte kände till det inträffade, men att det är något de hade förväntat sig få veta. Även MIO kräver att lagar ska följas och har löpande uppföljningsmöten med sina samarbetspartners.
– Att vi i detta fall blev involverade, var nog mest en tillfällighet, avslutar Lindblad

Brings informationschef Helene Belin säger att de inte kände till fallet med överlasten.
– Det som hänt är verkligen beklagligt, säger hon. Det är dock undantag, men en gång är en gång för mycket.

Vi får förklarat för oss att man på Bring arbetar kontinuerligt för att undvika att dylikt ska ske och att man har tydliga riktlinjer. 

Rutinerna omfattar avtal med underleverantörer, löpande dialog och stående möten, fordonskontroller samt annonserade och oannonserade stickprov. Det finns rutiner för när det blir fel.
– Trots detta händer det tyvärr, precis som för andra i branschen, att det blir fel och överträdelser. Vi kommer att följa upp det internt och tar allvarligt på det, avslutar Helene Belin.

Om artikeln

Publicerad: 2016-01-13 16:06
Kategori: Nyheter
Taggar: Bring Falskt körkort Helsingborg Överlast Trafikpolisen Utlänningsärende