Djurambulansen krossades av den holländske lastbilen.

Chaufför inför rätta efter att ha mejat ner djurambulans och bärgningsbil

Det mesta i vardagen är rutin för Johan Sturk hos Donalds Bilbärgning AB. Men plötsligt en fredag i september 2014, inom loppet av några sekunder, vänds hans tillvaro upp och ned. Istället för att i efterhand komma till en olycksplats och städa upp, stod han mitt i katastrofens centrum och fick bevittna när en holländsk långtradare mejade ner både hans egen bärgningsbil och en djurambulans.
Djurambulansens förare råkade allra värst ut. Hon skadas mycket allvarligt och kan idag varken tala, äta eller svälja. Idag, tisdag, ställs den 24-årige chauffören från Nederländerna inför rätta.

Det började som ett rutinuppdrag för Johan Sturk hos Donalds Bilbärgning AB, med huvudkontor i Helsingborg, ett företag som är anslutet till Assistancekåren. Johan hade hämtat en personbil som havererat och var på väg med den på flaket, på E6 i riktning söderut.

I höjd med ICA:s lager utanför Helsingborg får han syn på en stillastående djurambulans och stannar för att se efter om han kan hjälpa till.

Den unga kvinnan som körde djurambulansen hade fått fel på sin bil och därför ringt sin chef, som beslutade sig för att åka till Helsingborg och hjälpa henne igång.
– Plötsligt när vi står där i kanten på motorvägen får jag syn på en långtradare som kommer emot oss på vägrenen.
– När jag förstår att föraren inte har för avsikt att ändra kurs och att smällen är oundviklig, skriker jag till henne (djurambulansens förare) att springa för livet.

För en halv sekund står Johan sedan kvar och tittar på kvinnan för att förvissa sig om att hon förstått att hon måste fly. Därefter kastar han sig själv över avbärarräcket och ner i det förhållandevis långa och djupa diket.

På ett ögonblick förvandlades Johans ”vardag” till ett inferno. Olyckan var ett faktum.

Johan beskriver hur långtradaren träffar djurambulansen och därefter hans bärgningsbil. Djurambulansen krossas och landar i det djupa diket. Bärgaren bokstavligen flyger över körfälten åt vänster och stannar till slut mot vajerräcket i mitten.
– Och då kommer en tyskregistrerad Golf och kör rakt in i framaxeln på bärgaren, förklarar Johan.
– Ljudet av krossat glas och plåt som knycklas ihop. Det kändes så overkligt. Som om man befann sig i en krigsfilm, tillägger han upprört.

Långtradarens färd slutar i diket. Kollisionskraften har varit enorm. Lastbilshytten har lossnat från sina fästen och ligger svårt deformerad en bit framför chassit med den tillkopplade trailern.

Kvar i hytten sitter föraren fastklämd och svårt skadad. I diket ligger djurambulansens förare, även hon är mycket svårt skadad.

För Johan Sturk gick det bättre.
– Jag har fått en smäll på ena vaden, troligtvis av avbärarräcket som skrynklades ihop och slungades ut mot diket. Det har blivit inre blödningar, men jag mår i övrigt bra, summerar han när vi dagen efter olyckan träffar honom i Helsingborg.

Vi förstår att han främst beskriver sitt fysiska tillstånd.
– Men jag tycker så synd om tjejen som körde djurambulansen, tillägger han snabbt och uppenbart tagen av det som hänt den unga kvinnan.
– Jag satt där i diket och höll henne tills ambulansen kom. Jag plockade bort gräs från hennes mun och rättade till hennes ena arm som låg i en onaturlig vinkel. Det kändes som en evighet innan ambulansen kom, men det gick nog ganska snabbt ändå, funderar han. 

Ganska omgående går polisen ut med information på sin hemsida och meddelar att långtradarchauffören är holländsk medborgare och som i samband med olyckan misstänks för rattfylleri, vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada. Misstankar som senare skulle visa sig inte stämma. Föraren var nykter, men han är misstänkt för vållande till kroppsskada, grovt brott, och grov vårdslöshet i trafiken.

Åklagaren hävdar, enligt Aftonbladet, att chauffören varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet inför andra människoliv. Brottet bedöms som grovt eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag.

Den unga kvinnan som körde djurambulansen heter Nicole Pike. Idag är hon oförmögen att tala, äta och svälja. Hon behöver hjälp med allt – dygnet runt. För Aftonbladet berättar Nicoles mamma Ann Pike att Nicole kämpar varje dag och att hon gör små framsteg hela tiden. Föräldrarna gläds över framstegen, men förklarar samtidigt att livet för familjen har gått fullständigt i kras.

Lastbilschauffören minns själv inget av olyckan. Han kommer inte ens ihåg att han varit i Sverige. Han fick själv huvudskador i olyckan.

Ann hoppas på en fällande dom.
– Om man kör med den vikten på lastbilen och på det sättet då är det totalt oansvarigt, säger hon till Aftonbladet.

Facebook kan du följa Nicoles framsteg och ge ditt stöd till hennes rehabilitering. 

Om artikeln

Publicerad: 2015-12-08 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Djurambulans Donalds Bilbärgning AB Rättsfall Trafikolycka