Ekipaget gick av vägen i fredags. Än i dag sitter chauffören kvar i sin bil i väntan på assistans.Fotograf: Thorbjörn Näs

Chaufförer kom till undsättning

Frejachaufför har bott i krockad lastbil i fem dygn

Vid 16.30-tiden i fredags körde ett lastbilsekipage i diket på E45 strax norr om Orsa. Inga personskador rapporterades, men olyckshändelsen skulle innebära att den bulgariske chauffören än idag, fem dygn senare, sitter kvar i sin hytt i väntan på bärgningshjälp.

Proffs tipsades om händelsen först av chauffören Henrik Persson, som också skickade över bilder på haveristen. Idag har busschauffören Thorbjörn Näs, som också är fackligt förtroendevald på Transport avd 88, och hans kollegor varit på plats för att se till så att chauffören åtminstone hade vatten och något att äta.

”Han körde av vägen i fredagskväll och har suttit där sedan dess. Han blev jätte glad och tårarna började rinna på hans kinder. Var en känslosam känsla mina tårar var inte långt borta dom heller”, skriver Thorbjörn på Facebook.
– Jag tycker det är både ledsamt och tragiskt att en människa ska behöva sitta så där dygn efter dygn, säger Thorbjörn till Nette Schölin på Här stannar Sverige.
– Jag ska åka och titta till honom lite senare igen. Är lite orolig för att han ska frysa i natt. Dieselvärmaren funkade fortfarande, men man vet ju aldrig hur länge.

Vän av ordning undrar så klart varför en arbetsgivare nedlåter sig till att behandla en anställd på det här viset. I vår jakt på svar, börjar vi med att kontakta Jörgen Magnusson, vd på Freja vars trailer är kopplad till haveristen.

Magnusson känner inte till det havererade fordonet och långt mindre varför det ligger kvar i dikeskanten efter så många dagar. Han agerar dock snabbt och snart får vi reda på att trailern tillhör Freja i Danmark.

I Danmark lovar man att den bulgariske föraren ska undsättas senast i morgon (torsdag). Magnusson vill framföra ett stort tack till Thorbjörn Näs och hans vänner som visat stor medmänsklighet då de engagerat sig i chaufförens öde.

Om artikeln

Publicerad: 2015-11-04 17:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Freja Här stannar Sverige Trafikolycka