Bilmetro reparerar den bulgariska lastbilen – gratis!

?Är man stor och stark så måste man ju vara snäll?

För exakt en vecka sedan råkade en bulgarisk dragbil med Freja-trailer köra i diket strax norr om Orsa. I flera dygn tvingades den makedonske föraren bo i sin bil som stod nedkörd i dikeskanten. Nu är han bärgad och snart är hans bil reparerad av Bilmetro. Som bjuder på jobbet!

I onsdags skrev vi om ett bulgariskt trailerekipage som råkat hamna i diket strax norr om Orsa. På Facebook engagerade sig många i förarens öde då han tvingats tillbringa fem dygn i sin havererade dragbil som stod nerkörd utanför vägbanan.

Nu är ekipaget bärgat. Först bärgades dragbilen och några timmar senare även Freja-trailern vars last bestod av tegelsten.

Även om chauffören nu har fått sin bil bärgad till Scaniaverkstaden Bilmetro i Mora, återstår en del jobb med bilen innan föraren kan rulla vidare.

Den fråga som nu ställs är vem som ska betala för reparationerna. Och om detta nu blir nästa hinder som kan innebära att föraren blir fortsatt akterseglad.

Proffs kontaktar trafikpolis Jim Andersson, som har kontrollerat bland annat förarens kör- och vilotider och arbetstillstånd (föraren är från Makedonien men har bulgariskt pass). Jim berättar för tidningen Proffs att allt är i sin ordning och att föraren är fri att åka vidare så snart man har fixat till bilen.

Vi backar tillbaka till frågan om reparationen av dragbilen.
– Just nu har vi en mekaniker som hjälper honom, förklarar Björn Smids, verkmästare på Bilmetro i Mora.

Betalningen är inga problem.
– Det här gör vi ideellt. Vi måste ju hjälpa den stackars chauffören.

Svenska, godhjärtade chaufförer, bland andra Thorbjörn Näs, har under de senaste dagarna försett den makedonske kollegan med mat och dricka. Bilmetros bidrag för att hjälpa honom blir alltså att utföra reparationen gratis.
– Det här är inga stora grejor. Men är man stor och stark så måste man ju vara snäll, avslutar Björn Smids.

Fotnot:
Björn Smids berättar att man även brukar bjuda alla sina andra kunder på jobbet, om det endast handlar om småsaker.
I det här aktuella fallet var det en luftslang som skulle bytas ut eller repareras.

Om artikeln

Publicerad: 2015-11-06 13:53
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilmetro Freja Här stannar Sverige Mora Orsa Trafikolycka