Tyska vägavgifter under luppen

EU-kommissionen har börjat syna den kommande tyska vägavgiften för personbilar närmare i sömmarna. Även små transportbilar kommer att omfattas av lagändringen, som träder i kraft på alla tyska motorvägar och statlig vägar från 2016, enligt danska tidningen Börsen.

– Om det blir en sådan vägavgift kommer det att skada utländska innehavare av transportbilar. De tyska transportbilarna blir däremot inte konkurrensutsatta eftersom de får dra av motsvarande avgift som vägavgiften. Det är en del jag helt enkelt inte förstår och jag är helt enig med EU-kommissionen om att det måste handla om ett brott mot EU:s princip om likabehandling och diskriminering, säger Anders Jessen, chefskonsulent i danska branschorganisationen ITD.

Storleken på avgiften baseras på bilens miljömässiga egenskaper men lär troligtvis hamna på tio euro för tio dagar, 20 euro för två månader och upp till 130 euro för ett år. Samtidigt med de nya vägavgifterna för personbilar ändras också de nuvarande vägavgifterna för lastbilar, på så sätt att de avgifterna som tidigare gällde för lastbilar på tolv ton och uppåt nu också gäller alla från 7,5 ton.

Det tyska transportministeriet räknar med att ändringarna av vägavgifterna kommer att dra in närmare 500 miljoner euro.

Om artikeln

Publicerad: 2015-06-22 06:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Maut Tyskland Vägavgift