MOGETORPSOLYCKAN

Chaufför frikänd för ”Mogetorpsolyckan”

Morell: "Makalöst"

Den 50-åring som åtalats för dödsolyckan i Mogetorp utanför Örebro den 21 januari, frikänns helt av Örebro tingsrätt.
- Häpnadsväckande. Makalöst. säger Thomas Morell, SÅ Skaraborg.

Den 50-årige utländske chauffören som stått åtalad för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada har friats av Örebro tingsrätt. Detta trots att han själv förklarat att han inte kunde få stopp på sitt ekipage när han upptäckte att andra fordon stod stilla på vägen.
– Han kom med en del förklaringar till att han har bromsat och då inte har fått möjlighet att få stopp på det här fordonet när han ser att det finns ett hinder i vägen, sa kammaråklagare Åsa Hilding till Nerikes Allehanda i slutet av januari, inför häktningsförhandlingarna.

Olyckan inträffade den 21 januari på morgonen. Det började med att en personbilist körde av vägen. Ett räddningsarbete sattes igång och strax därefter inträffar den olycka som skulle innebära att en 38-årig svensk lastbilschaufför från Vedevåg omkommer.

På olycksplatsen rådde svår halka och när den 50-årige föraren upptäcker den första olyckan, är han oförmögen att få stopp på sitt ekipage.

50-åringen bromsar och trailern sladdar då på tvären över vägen och drar med sig både en ambulans och ett räddningsfordon. Ekipaget kolliderar även med 38-åringens lastbil med en sådan kraft att 38-åringen avlider.

I Facebookgruppen ”Här stannar Sverige” har kommentarer börjat strömma in efter att den friande domen kungjorts i massmedia. De allra flesta ställer sig frågande till varför 50-åringen inte döms med tanke på att han körde så pass fort att han var oförmögen att få stopp på sitt fordon.

Thomas Morell, Sveriges Åkeriföretag Skaraborg, reagerar med uppgivenhet när Proffs berättar för honom om domslutet.
– Häpnadsväckande. Makalöst, summerar han och understryker att han inte har läst domen.
– Detta är ju andra gången något liknande händer. Första gången för ett par år sedan utanför Mariestad där en kvinna blir ihjälkörd av en utländsk chaufför, som också körde alldeles för fort med hänsyn till rådande väglag. Även i det fallet friades chauffören, konstaterar Morell.

Proffs kommer att följa upp både dagens dom och den som handlar om ”Mariestadsfallet”.

Om artikeln

Publicerad: 2015-03-06 12:16
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsolycka Mogetorp örebro Rättsfall