Robert Barkensjö, vd på Kyl- och Frysexpressen.Fotograf: Kjell Olausson / Scania CV AB

Bioetanol överlägset bäst för miljön

Bioetanol är den överlägset mest miljöeffektiva tekniken för förnybara drivmedel när det gäller att minska koldioxidutsläppen från tunga fordon visar en stor studie genomförd i Stockholm.

50 miljölastbilar har sedan 2010 rullat på Stockholms gator i syfte att utvärdera olika tekniker inom alternativa bränslen. Projektet Clean Truck har drivits av Stockholms stad tillsammans med bränsleleverantörer och transportbranschen.

De 50 fordonen har körts på dual fuel (metan/diesel), elhybrid-diesel och bioetanolbränslet ED95.

Resultatet visar att Scanias etanollastbilar svarat för den största minskningen av koldioxidutsläpp, närmare 70 procent. Initialt användes etanol från skogsråvara och då var koldioxidminskningen hela 90 procent.

Etanollastbilarna från Scania används av Kyl- och Frysexpressen, som valde att satsa på etanolbränslet ED95*, svarar för alla leveranser till Icas butiker i Stockholms innerstad.
– Efter att ha kört ED95-lastbilar i några år tycker vi fortfarande att det är det överlägset bästa alternativa drivmedlet, säger vd Robert Barkensjö. Av de lösningar som finns i dag finns ingen anledning att titta på något annat.

Robert Barkensjö säger att det inte är någon skillnad över huvud taget mellan att köra en diesellastbil och en etanollastbil.

Vad måste man tänka på när man kör på etanol?
– Inget utom att man måste ha körkort, säger han.

*/ ED95 är ett etanolbaserat drivmedel för anpassade dieselmotorer. Det består till 95 procent av ren etanol samt tillsatser av tändningsförbättrare, smörjmedel och korrosionsskydd.

Om artikeln

Publicerad: 2015-02-11 15:17
Kategori: Nyheter
Taggar: Dual fuel ED95 Elhybrid-diesel Metan/diesel Miljö Scania