Fotograf: Volvo Lastvagnar AB

I-Shift Dual Clutch får ”kvalitetspris”

För andra året i rad tilldelas Volvo Lastvagnar den prestigefyllda europeiska utmärkelsen Quality Innovation of the Year Award. Volvo Lastvagnar får priset för sin nya växellåda, I-Shift Dual Clutch, som framförallt gör förarens arbete enklare och säkrare.

– I-Shift Dual Clutch är en produktinnovation som är ny för sin bransch, med goda utsikter att förbättra parametrar som påverkar såväl förare och åkerier som transportköpare och samhälle, säger Matti Kaulio, docent i Industriell Ekonomi på KTH och representant för svenska SIQ (Institutet för Kvalitetsutveckling) i den expertpanel som utsett årets pristagare.

Bakom Quality Innovation of the Year står förutom SIQ också kvalitetsinstitut i flera andra europeiska länder. 2014 års utmärkelser delas ut av Ungerns president János Áder vid en ceremoni i Budapest den 19 januari.
– Det är naturligtvis fantastiskt roligt att vårt innovationsarbete återigen uppmärksammas på det här sättet, säger Hayder Wokil, kvalitetschef på Volvo Lastvagnar.

I korthet är I-Shift Dual Clutch en automatiserad manuell växellåda med dubbla kopplingar. Lösningen innebär att lastbilen inte tappar fart eller kraft vid växlingar, den får en effektiv och mjuk körning. Den här typen av växellådor utvecklades från början för sportbilar och används även inom personbilsindustrin. Volvo Lastvagnar är först i världen med att använda tekniken i tunga fordon.

2013 fick Volvo Lastvagnar Quality Innovation of the Year för sitt styrsystem Volvo Dynamic Steering, som fått stor uppmärksamhet inte minst genom filmen the Epic Split med Jean-Claude Van Damme.

Om artikeln

Publicerad: 2015-01-19 11:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Dual Clutch I-Shift Quality Innovation of the Year Award Volvo Lastvagnar AB