HÄR STANNAR SVERIGE
I Göteborg deltog 358 ekipage, vilket placerar den västsvenska staden i topp vad gäller "bäst uppslutning".Fotograf: Tommy Holl

2 200 ekipage satte tungt avtryck i julhandeln

Ingen kan ha undgått den massiva och landsomfattande aktionen "Här stannar Sverige". I synnerhet inte efter lördagens "final", där korteger med sammanlagt cirka 2 200 ekipage rullade med utgångspunkt från 13 svenska orter. Allt i syfte att sätta strålkastarljuset på vägtransportbranschens ojämlika villkor, sett ur ett konkurrensmässigt perspektiv.

En artikel i tidningen Proffs, den 15 oktober, berättar om en makedonsk förare som ertappades med falska körkorts- och ID-handlingar.
Den 19 november publicerar vi ytterligare en artikel om föraren. Den här gången handlar texten om att tingsrätten friat honom på samtliga åtalspunkter. Något som bokstavligt talat stack hela vägtransportbranschen i brand. ”Här stannar Sverige” såg dagens ljus och i en månads tid har ekipage synts stå stilla i femtonminutersaktioner kl 12 och kl 24, varje dygn.

I lördags, mitt under ”brinnande julrusch”, var det dags för ”final”. På 13 orter i Sverige samlades totalt runt 2 200 ekipage för att i sakta mak köra i kortege i syfte att skapa uppmärksamhet för branschens problem. En succéartad avslutning på en lyckad kampanj.

På de flesta ställena i landet möttes kortegerna av glatt tutande personbilister och vinkande fotgängare längs gator och torg. Poliser, vars uppgift var att hjälpa till att upprätthålla ordningen och se till att så lite kaos som möjligt uppstod, ställde generellt upp och gjorde sitt yttersta för att stötta yrkeskåren. Med vissa undantag, som vi har anledning att återkomma till i den tryckta tidningen som kommer ut den 30 januari.

Kortegerna såg i stort sett likadana ut i hela landet. Men i Borlänge valde man att även hålla en tyst minut.
– Vi gör den här manifestationen för trafiksäkerheten, vi håller därför en tyst minut för alla som omkommit i trafiken, sa Jonas Fendinge, en av arrangörerna till kortegen i Dalarna, när han talade till deltagarna innan kortegen rullade iväg.

I Linköping hade 120 ekipage samlats för att manifestera. Allmänheten hade även där stor förståelse för ”Här stannar Sverige”.
– En personbilist jag pratade med menade att vi borde stänga stan, säger chauffören Angela Soltun Larsson.

I nästa nummer av Proffs kommer vi bland annat att presentera kortegerna i bilder. Vi kommer även att publicera intervjuer och andra artiklar på ämnet – missa inte det!

Så här såg uppslutningen ut:

 • Borlänge – 120 ekipage
 • Göteborg – 358 ekipage
 • Halmstad – 130 ekipage
 • Helsingborg – 180 ekipage
 • Jönköping – 164 ekipage
 • Karlstad – 169 ekipage
 • Linköping – 120 ekipage
 • Skövde – 131 ekipage
 • Stockholm – 280 ekipage
 • Umeå – 70 ekipage
 • Uppsala – 75 ekipage
 • Varberg – 60 ekipage
 • Örebro – 336 ekipage

Om artikeln

Publicerad: 2014-12-22 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Final Här stannar Sverige Kortege