TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Yrkesförare på Facebook ska ”stanna” Sverige

I mitten av oktober rapporterade tidningen Proffs att en makedonsk förare ertappats med falskt körkort av polisen i Sundsvall. Nyligen kom tingsrättens dom. Mannen frias.
Nu kraftsamlar branschen för att ge uttryck för sitt missnöje. På måndagen, kl 12.00, "stannar Sverige" - för första gången i en rad av planerade stopp.

Tidningen Proffs berättade i mitten av oktober om en makedonsk förare som ertappades av polisen i Sundsvall med falskt körkort. Mannen häktades och den 19 november meddelar tingsrätten i Sundsvall att åtalet, brukande av falsk urkund och olovlig körning, ogillas.

Domen fick ett sällan skådat mottagande av svenska chaufförer, men även utomlands har man reagerat mot det rättsliga efterspelet.

På Facebook har reaktionerna inneburit att yrkesförare bildligt talat har gjort armkrok. Ett resultat är en uppmaning att stanna längs vägkanten i femton minuter, två gånger varje dygn.

Idag lades uppmaningen ut som ett ”evenemang” (Här stannar Sverige), där inbjudna personer kan avisera om de kommer att delta i aktionen eller ej. På endast ett par timmar har drygt 3 500 förare sagt att de kommer att dra handbromsen.

Tanken med ”Här stannar Sverige” är bland annat att yrkesförare som stannat, ska fotografera sitt ekipage och lägga upp fotot på sidan.

Det första ”stoppet” kommer att ske kl 12.00 på måndagen.
Tidningen Proffs kommer givetvis att följa upp aktionen.

Läs även:

Ytterligare en makedonsk förare fast – med falskt körkort

Möt polisen bakom DSV-storyn i Sundsvall

Förare med falskt körkort friad i tingsrätten

Om artikeln

Publicerad: 2014-11-23 20:24
Kategori: Nyheter
Taggar: Aktion Falska körkort Här stannar Sverige