Ett stort parti barnmat stals från en parkerad lastbil i Klevshult. Nu har bovarna fått sina domar - fängelse och utvisning.

Barnmatsstöld slutade med fängelse och utvisning

Tjuvarna slog till medan lastbilschauffören sov, men bytet blev kanske inte riktigt vad de tänkt sig: 3 150 burkar med barnmat till ett värde av 17 000 kronor. Dessutom greps de bara någon timme efter stölden.
En av männen har nu dömts till fängelse i tre månader, den andre till två månader och fem års utvisning ur riket.

Lastbilschauffören kom den 21 september från Finland, och var på väg från Stockholm till Helsingborg när han stannade på Smålands Rasta i Klevshult för att få några timmars sömn. Klockan hade då passerat midnatt, och han sov fram till åtta på morgonen.

Vad han inte visste när han vaknade var att två män i 50-årsåldern passat på att stjäla en del av lasten medan han sov. Inte heller visste han att polisen efter ett tips redan fått tag i männen och deras vita skåpbil. I skåpbilen hittade polisen barnmat som stulits från lastbilen på rastplatsen i Klevhult: 1 650 burkar Biff Stroganoff med pasta, 1 296 burkar efterrätt äpple-ananas och 204 burkar lax med rotfrukt.

De båda gripna männen, 52 och 57 år gamla och hemmahörande i Lund respektive Malmö, nekade till att ha stulit barnmaten. Hur den hamnat i deras skåpbil har de under förundersökningen och under rättegången vid Jönköpings tingsrätt lämnat flera olika uppgifter om.

Filmer från övervakningskameror på rastplatsen visar att männens skåpbil funnits i Klevhult mellan klockan 04.28 och 04.55 mycket nära den plats där den bestulne lastbilschauffören parkerat sin bil. Själva stölden finns dock inte på film.

Tingsrätten anser ändå att sannolikheten för att någon annan än de båda åtalade, på egen hand och utan deras medverkan, under den regniga natten stulit och sedan lastat in den stora mängden barnmat i deras skåpbil är försumbar.
De olika uppgifter männen lämnat om att de inte varit med om stölden förtjänar inte någon tilltro konstaterar tingsrätten.

Såväl 52-åringen som 57-åringen har en hel del annat på sitt samvete och därför blir påföljden fängelse. 52-åringen döms till tre månader, 57-åringen till två månader och fem års utvisning. De ska dessutom solidariskt betala drygt 17 000 kronor i skadestånd till Nestlé Sverige AB, som ägde den stulna barnmaten.

Tjuvgodset, drygt 3 000 burkar barnmat, kan ju knappast ha varit avsett för egen konsumtion. Men vem som skulle ha barnmatspartiet eller om det fanns en beställare bakom stölden har inte gått att reda ut.

Om artikeln

Publicerad: 2014-11-07 14:31
Kategori: Nyheter
Taggar: Barnmat Klevshult Rättsfall Stöld