CIVILKURAGE I TRAFIKEN
Fordonen på bilden har inget med artikelinnehållet att göra.Fotograf: Göran Rosengren

Tips till polisen satte stopp för chaufför med 1,82 promille

På morgonen torsdagen den 11 september, fortsatte Julijus Staniskauskas från Litauen, sin färd från Arboga söderut med sin last av möbler. Hur den resan såg ut, vet vi inte, men efter att ha svängt ner på riksväg 50, efter Statoil Brändåsen väster om Örebro, blir det uppenbart att hans körförmåga brister. Resan tar slut när han senare ska svänga in på riksväg 49 och där möts av polisen.

– Strax efter Brändåsen, blev jag tvungen att två gånger bromsa in för en personbilsförare som stannat på påfarten för att kontrollera sitt släp, berättar Heidi Bodensjö, chaufför och frilansjournalist på tidningen Proffs. Just där finns det endast ett körfält bredvid påfarten och han hade lämnat dörren öppen.

Att Heidi bromsat in och varför, noterade inte lastbilsföraren längre bort och i spegeln ser hon att han passerar personbilen med ytterst liten marginal för att snart vara en hårsmån från att köra in i Heidis ekipage.
– Det var en obehaglig upplevelse att konstatera att han kom närmare så fort så att jag fick gasa på så mycket det gick för att undkomma, säger hon.
När lastbilsföraren åter fått fart på sitt ekipage, kör han om Heidi.

Heidi lyfter nu luren och ringer 112.
– Jag fick en magkänsla som sa att föraren i lastbilen var onykter. Så jag ringde polisen via deras larmnummer, berättar Heidi som pekar på vikten av att faktiskt ringa larmnumret och inte 114 14.

Senare, efter att föraren bland annat kört rakt över cirkulationsplatsen i Askersund, stoppas han av polisen när han svänger in på riksväg 49 mot Karlsborg. Hans nya destination blir därefter häktet i Örebro där han stannar tills hans mål ska upp i Tingsrätten vilket sker ganska omgående. Redan onsdagen den 17 september kallas Bodensjö in för att vittna i Örebro mot föraren Julijus Staniskauskas från Litauen.

Det är frågan om grov rattfylla, 1,82 promille och med en promille över 1,5, är enda straffalternativet fängelse. Julijus, som har kört lastbil i trettio år och aldrig dömts för rattfylla, kom på onsdagen in via Nynäshamn med sin möbellast och stannade i Arboga för kvällen.

Där, berättar han, drack han och vänner tungt hela kvällen, men han kände sig fräsch på morgonen. Vinglandet kan ha berott på att han blev sömning under resans gång. Och visst, han sade att inte borde ha kört, men kände press från arbetsgivaren att fortsätta.
Han erkänner brottet, men förnekar att han inneburit särskild fara för den allmänna trafiksäkerheten då han inte vinglat över på mötande körbana och därför menar hans advokat att två månaders fängelse är tillräckligt.

Kammaråklagare Dag Svärd håller inte alls med och hänvisar till Bodensjös vittnesmål om körsättet och att han kört en ansenlig sträcka i det tillståndet. Svärd yrkar därför på tre månaders fängelse vilket också bifalles av rätten. Dessutom skall Staniskauskas stanna kvar i häktet tills domen vinner laga kraft då det finns risk för att han annars undandrar sig straffet.

Vägtransportbranschen är luttrad när det gäller bestraffning som omfattar utomnordiska medborgare. Varför lades detta fall inte ner?
– För att det var klockrent och polisen tog honom på plats och så fanns det ett vittne. Men, straffsatsen för dessa brott är alldeles för låg och borde i ett fall som detta, vara minst sex månaders fängelse, avslutar kammaråklagare Dag Svärd på Örebro Tingsrätt.

Antagligen blir det ett tufft ekonomiskt avbräck för Staniskauskas vars grundlön endast är 300 ? i månaden, men detta måste sättas i perspektiv till att hans gripande den dagen, kanske har räddat livet inte bara på medtrafikanter, utan även på honom själv.

Fotnot

Vid pågående brott ska du alltid ringa 112. Misstänker du till exempel att någon som kör ett fordon är påverkad av alkohol eller droger, ska du aldrig tveka att kontakta polisen!

Har du visat civilkurage i trafiken? Maila redaktionen och berätta (red@vagpress.se)!

Om artikeln

Publicerad: 2014-10-23 16:42
Kategori: Nyheter
Taggar: Askersund Heidi Bodensjö Rattfylla Rättsfall