Dubbelfylla på E20 gav två månaders fängelse

En estländsk lastbilschaufför har dömts till fängelse i två månader sedan han två gånger samma dag ertappats med att köra berusad på E20.

Vid lunchtid förra måndagen, 10 februari, stoppade polisen en lastbil på E20 utanför Alingsås för en rutinkontroll. Bilen var lastad med 15 ton kryddor och matvaror, och på väg mot Estland.

Den 61-årige chauffören ”fick blåsa” och det visade sig att han hade 0,33 milligram alkohol i utandningsluften, motsvarande 0,66 promille.

Polisen tog hand om mannens körkort, och han fick dessutom betala 4 000 kronor som förskott på de förväntade rattfylleriböterna.

Lastbilen parkerades i Vårgårda där den skulle stå till dess åkeriet fått fram en ny chaufför. När polisen lämnat platsen satte sig dock 61-åringen i lastbilen och fortsatte färden mot Stockholm, och färjan till Estland.

Senare på kvällen hörde flera personer av sig till polisen och berättade om en vinglande lastbil på E20, och vid halvtiotiden stoppade polisen ekipaget vid Glasbacken i Skara. Den här gången visade blåsningen på 081 milligram alkohol i utandningsluften, det vill säga över gränsen för grovt rattfylleri.
Under resan från Vårgårda till Skara hade han druckit 3-4 starköl ”för att pigga upp sig” förklarade han.

Chauffören anhölls direkt, och i torsdags åtalades han. Och redan dagen efter dömdes han av Skaraborgs tingsrätt till två månaders fängelse för rattfylleri, grovt rattfylleri och olovlig körning. Han får nu vänta kvar i häktet till dess det finns en plats på ett fängelse.

Enligt Skaraborgs Läns Tidning var chauffören mer bekymrad över böterna han betalat än över fängelsestraffet. När han fick besked om att han skulle få tillbaka pengarna blev han märkbart lättad. De 4 000 kronorna var hans sista pengar förklarade han, och motsvarade nästan en hel månadslön.

Om artikeln

Publicerad: 2014-02-18 09:57
Kategori: Nyheter
Taggar: E20 Grovt rattfylleri Rättsfall Skaraborg