Elektroniska vägtullar ska EU-anpassas

Riksdagen har beslutat att det svenska systemet för elektroniska vägtullar ska anpassas till nya EU-bestämmelser. Den nya lagen gäller den typ av elektroniska vägtullssystem där fordon registreras med hjälp av utrustning som är installerad i bilen eller bussen, en så kallad transponder.

För närvarande används den här lösningen på Öresundsbron och Svinesundsbron. På sikt är det också tänkt att elektroniska vägtullar ska kunna användas på de nya broar som byggs i Motala på riksväg 50 och i Sundsvall på E4.

Syftet med EU-anpassningen är att samma transpondrar ska fungerar i elektroniska vägtullssystem runt om i Europa. Lagen innehåller bland annat bestämmelser som rör förmedlingen av vägtullsavgifter samt tekniska krav på vägtullssystem och den utrustning som installeras i fordonet. Ett register över vägtullsområden och de företag som förmedlar betalningen ska också införas. Den nya lagen gäller från den 1 mars 2014.

Om artikeln

Publicerad: 2013-12-17 16:46
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Riksdagsbeslut vägtullar