MAN ”bäst i test” enligt tyska TÜV

Statistik från Tysklands motsvarighet till Bilprovningen, TÜV, visar att MAN-lastbilar klarar den årliga besiktningen bäst. Detta placerar MAN i topp oavsett ålderskategori enligt den tyska rapporten.

I kategorin ”ett år gamla lastbilar” har MAN klättrat från förra årets 78 till 82 procent i år, vad gäller bilar som klarat den årliga kontrollbesiktningen utan ett enda fel.

Även när det gäller äldre bilar utan besiktningsanmärkningar hamnade MAN över snittet, vilket TÜV menar beror på bland annat robusta komponenter på det aktuella bilmärket.

För alla ålderskategorier sammantaget, klarar 65 procent av MAN-lastbilarna den årliga besiktningen utan anmärkningar. Det är ca 3,5 procent bättre än övriga lastbilsmärken.

95 procent av de ett år gamla MAN-lastbilarna klarar den obligatoriska kontrollbesiktningen utan några anmärkningsvärda fel. Bland de fem år gamla lastbilarna är resultatet 82 procent. Även här uppvisar MAN ett bättre resultat än konkurrenterna i TÜV-rapporten.

Kategorin tunga lastbilar visade sig överlag vara välskötta – ett tecken på att lastbilsägarna idag verkar ha insett att det är bättre att satsa på ett professionellt underhåll än att åka med bilarna tills de går sönder och på så sätt drabbas av oplanerade och kostsamma driftstopp.

TÜV-rapporten för kommersiella fordon är framtagen av TÜV:s besiktningsanläggningar tillsammans med den tyska facktidskriften Verkehrsrundschau, i vilken resultatet av den årliga kontrollbesiktningen av kommersiella fordon mellan ett och fem år har blivit analyserat.

Om artikeln

Publicerad: 2013-10-16 18:38
Kategori: Nyheter
Taggar: Kontrollbesiktning MAN Statistik TÜV