600 får gå när Volvo ”optimerar”

"Volvokoncernen har fattat ett inriktningsbeslut om att genomföra förändringar av den europeiska industristrukturen för lastbilstillverkning. Syftet är att effektivisera tillverkningen och därmed stärka konkurrenskraften". Så skriver AB Volvo i ett pressmeddelande.

Lite förenklat betyder det att 500 jobb försvinner från hyttfabriken i Umeå. 600, om man räknar in underleverantörerna.

När beskedet togs emot av de anställda på hyttfabriken i Umeå, möttes det med burop. Några började gråta, enligt SvD Näringsliv.
– Umeå är en liten stad och 600 industrijobb kommer att försvinna, det är mycket, säger IF-metalls ordförande till SvD Näringsliv.

Volvos beslut innebär i korta drag följande:
* Monteringen av hyttinredning i Umeå flyttas till Göteborg samtidigt som fabriken i Umeå ytterligare specialiseras inom sin huvudsakliga kärnverksamhet – plåtpressning, svetsning och målning av hytter.

* Tillverkningen av tunga lastbilar i Göteborg koncentreras till en monteringslina från dagens två. Förändringen frigör utrymme vilket möjliggör ett bättre och mer effektivt tillverknings- och logistikflöde. Tillverkningskapaciteten för tunga lastbilar balanseras med fabriken i Gent, vars totala kapacitet därmed kommer att utnyttjas bättre.

* Tillverkningen av medeltunga lastbilar koncentreras till en monteringslina i fabriken i Blainville, Frankrike, när monteringen flyttar från Gent till Blainville. Flytten bidrar till en förbättrad logistik i Gent samtidigt som tillverkningen av medeltunga lastbilar effektiviseras. I Blainville finns redan en monteringslina för medeltunga lastbilar, komplett med hyttillverkning och montering av hyttinredning för både Volvo och Renault Trucks. Genom denna förändring behöver inte längre hytter tillverkade i Blainville transporteras till Gent.

Totalt berörs 900 personer i Europa av inriktningsbeslutet enligt pressmeddelandet från AB Volvo.

De anläggningar i det europeiska industrisystemet för lastbilstillverkning som berörs är Umeå och Göteborg i Sverige, Gent i Belgien och Blainville i Frankrike.

Om artikeln

Publicerad: 2013-10-16 16:38
Kategori: Nyheter
Taggar: AB Volvo Ekonomi Företagsnyheter