BOKPREMIÄR
Lastbilar och fartyg. Två betydande ingredienser i Cathie Sandbergs liv.Fotograf: Tommy Holl

Diesel & Läppstift:

Cathies spännade chaufförsliv i bokform

Årets stora bokhändelse i lastbilsbranschen stavas "Diesel & Läppstift". Boken är skriven av Catherine "Cathie" Sandberg som i mitten av 1980-talet, 25 år gammal, fick jobb som långtradarchaufför och som sedan begav sig ut på kontinenten ? rakt in i en rad äventyr. Äventyr som hon med glöd och inlevelse nu berättar om i sin debutbok.

Vad gör man när man blir ombedd att smuggla ammunition ner igenom kontinenten? Vad gör man när man blir väckt en svart natt uppe på ett berg långt ner i öst och det står en svartmuskig man med en lång kniv och skriker att man ska komma ut? Vad gör man mitt i natten i ett främmande land, när man inser att man kört åt helvete fel och den nybyggda kolsvarta vägen tagit slut, och man inte kan vända?

Vad gör man när man av misstag hamnar långt uppe på en smal bergsväg med utskjutande klippor med bil och släp, och man inte vet om man kommer fram, men man vet att man definitivt inte kan backa tillbaka? Vad gör man när man får stopp på väg upp för ett glashalt berg, och känner att ekipaget börjar ge sig av – baklänges?
Och hur lyckas man med konststycket att med sin lastbil krocka – med en båt?
– Allt det där får man svar på i boken, skrattar Cathie.

Att skriva är inget nytt för Cathie. Den som läste Proffs i början av 1990-talet, minns kanske att hon redan då bidrog med en rad reportage i tidningen. Körningen har hon sedermera lagt ner. I omgångar, kanske ska tilläggas. För en del ”återfall” har hon haft.
– Återfall har jag hela tiden. Kanske ska jag köra redan nästa vecka, om det nu blir som planerat.

Idag arbetar Cathie som kockmatros ombord på ett mindre lastfartyg, en bulkbåt, för Fiducia Rederi AB i Kalmar. Men lastbilsjobbet släpper hon alltså inte taget om.
– Man måste ju hålla sig à jour.

Boken kommer främst att säljas i webbshopen på queenoftheroad.se. Queen of the Road är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen som de senaste åren har växt ordentligt.
– Men hittills är det nog faktiskt mestadels män som visat intresse för min bok. Jag tror att de är nyfikna på att läsa min version av hur livet som chaufför kunde se ut på den tiden det begav sig.

Den officiella premiären av boken sker i samband med den årligt återkommande bokmässan på Svenska Mässan i Göteborg, som i år pågår mellan den 27 och 29 september.
– Ja, om allt går enligt planerna så kommer jag att stå i den så kallade sjöfartsmontern. För det var faktiskt på sjön min karriär började, avrundar Cathie.

Du som inte har möjlighet att besöka bokmässan, hittar boken på www.queenoftheroad.se/shop.

Om artikeln

Publicerad: 2013-09-04 12:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Bokpremiär Catherine Sandberg Diesel & Läppstift Queen of the Road