2 200 kan komma att tas ut i SEKO-strejk

SEKO ? Facket för Service och Kommunikation har beslutat att varsla om strejk på kommunikationsområdet. SEKO kräver att medlemmarna ska få en löneökning som baseras på krontal. Detta vägrar arbetsgivarorganisationen, Almega, gå med på enligt SEKO.

– Detta är en konflikt som handlar om ökad rättvisa på arbetsmarknaden. På detta avtalsområde, med många lågavlönade medlemmar, ger ett löneökningsutrymme i kronor bättre utfall än ett rent procent-utrymme. Tyvärr vill Almega ge mindre till lågavlönade än vad grupper med högre löner fått i årets avtalsrörelse. Det är oacceptabelt, säger SEKO:s förbundsordförande, Janne Rudén.

SEKO:s strejkvarsel omfattar cirka 2 200 medlemmar på Post Nord, Bring CityMail och Menzies Aviation. Varslet träder ikraft den 18 september kl 12.00 och innebär total arbetsnedläggelse.

Samtidigt har PostNords ledning upplyst alla sina chefer att man beslutat förbjuda SEKO att informera sina medlemmar och förtroendevalda om det strejkvarsel som SEKO lade förra veckan. Förbudet gäller enligt uppgift under hela varselperioden fram tills ett nytt kollektivavtal har tecknats.

SEKO har aldrig tidigare varit med om att en arbetsgivare så tydligt begränsar den fackliga organisationens möjlighet att kommunicera med sina medlemmar och förtroendevalda.
– Strejkrätten är en del av den svenska modellen som det finns en bred politisk uppslutning kring. Posten, som dessutom är ett svenskt-danskt statligt bolag, ägnar sig nu åt fackföreningsfientliga aktiviteter. Man ställer sig frågan om ägarna, den svenska och den danska regeringen står bakom dessa åtgärder, säger, Janne Rudén.

Om artikeln

Publicerad: 2013-09-11 11:18
Kategori: Nyheter
Taggar: Konflikt PostNord seko