Nationell polissatsning mot dieselstölder

Stölder av diesel och gods är ett stort problem för transportnäringen. Nu gör polisen en rikstäckande satsning för att komma åt transportstölderna.

Efter flera år av ökande diesel- och godsstölder ska polisen försöka vända trenden. Från och med i höst kommer det att finnas en nationell grupp specialiserad på transportstölder.

Håkan Carlsson på polisen i Västra Götaland ska leda den fem man strak specialistgruppen.
– För det första har vi en brottsförebyggande del där vi vill få branschen att skydda sig bättre. För det andra ska vi kartlägga var, när och hur stölderna sker, och till sist ska vi göra operativa insatser mot tjuvarna, säger Håkan Carlsson till Sveriges Radios P4 Kristianstad.

Centralt för polisens nya nationella satsning är kartläggning och samarbete med åkeribranschen.
– Transportbranschen är synnerligen prispressad i dag. Man vill transportera till så låg kostnad som möjligt, och då finns det inte utrymme att betala 135 kronor för att stå parkerad på säkerhetsplats över natten, säger Håkan Carlsson till P4 Kristianstad.

Samtidigt som polisen startar en nationell specialistgrupp upprättar man också ett nationellt transportsäkerhetsråd. Där ingår, förutom polisen, åklagarmyndigheten, tull, fackföreningar och branschorganisationer.

Om artikeln

Publicerad: 2013-08-20 15:52
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstölder Kriminalitet Polisen