Fotograf: Stefan Nilsson

Automatisk nykterhetskontroll för yrkesförare i Göteborgs hamn

Ett försök med automatiska så kallade alkobommar har dragits i gång vid Stena Lines färjeterminal i Göteborg. Nu blir det omöjligt för förare av tunga fordon att lämna hamnen onyktra.

Initiativtagare till försöksprojektet, som startade 20 augusti, är Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF. Försöket genomförs i samarbete med bland andra Polisen, Tullverket, Trafikverket och Stena Line och ska pågå i ett par månader.

Syftet med projektet är att undersöka möjligheten till automatiska nykterhetskontroller i Sveriges hamnar, och i förlängningen att rädda liv.
– Varje år dör människor i olyckor som är orsakade av alkohol och droger. I många fall skulle tragedier kunna undvikas genom utandningstest, och eftersom tunga fordon, såsom lastbilar, kan vålla stor skada vid en trafikolycka är jag väldigt positiv till det arbete som nu startar, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som invigde anläggningen.

Samtliga yrkesförare som kör av färjan måste göra ett nykterhetstest innan de kan lämna området. Testet går så till att föraren blåser mot en sensor baserad på infrarödteknik, och det tar bara några sekunder.

Blir det grönt går bommen upp och föraren kan köra vidare. Blir det rött tvingas föraren till ett så kallat bevisprov.
– Även om det är ett försöksprojekt så är alla kontroller på riktigt och förare som påträffas påverkade kontrolleras i ordinarie bevisinstrument och kommer att lagföras i vanlig ordning, säger Bengt Svensson, Polisen.

Om artikeln

Publicerad: 2013-08-20 17:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkobom Göteborgs hamn Rattfylleri