Nio gorillor reste 900 mil – med DHL

I ett unikt beskyddsinitiativ har DHL Express tillsammans med Aspinall-stiftelsen levererat en familj på nio gorillor från djurparken Port Lympne i Kent, Storbritannien till Batéképlatåns nationalpark i Gabon, Afrika.

Gorillorna transporterades 900 mil, från Storbritannien till först Bryssel där de lastades på ett specialutrustat Boeing 767 och flögs till Lagos i Nigeria och sedan Franceville i Gabon. Den sista delen av transporten flögs gorillorna i en helikopter till nationalparken i samarbete med myndigheterna i Gabon.

Utöver djuren, som hade en sammanlagd vikt på 620 kg, transporterades inte mer än 1200 kg mat och veterinärutrustning tillsammans med dem på deras resa hem till det vilda. För att tillgodose gorillornas transportschema omplacerade DHL Express två olika flygplan från deras ordinarie flygschema och omstrukturerade tillfälligt sitt globala nätverk för att säkerställa att de kunde levereras i en så stram tidsram som möjligt.

Västlig låglandsgorilla är klassad som en akut utrotningshotad art och detta är det första försöket någonsin att återvända en hel familj till sin naturliga miljö. Aspinall-stiftelsens initiativ ”Back to the Wild” är en del av deras pågående arbete att återinföra utrotningshotade djur till det vilda.

– Det är ingen dålig bedrift att flytta en familj på nio gorillor över hela världen. Detta är en extremt viktig orsak och ett stort logistikåtagande för DHL Express – vår prioritet under hela uppdraget har varit säkerheten och välbefinnandet för djuren, kommenterade Phil Couchman, vd för DHL Express i Storbritannien och Irland. I ett nära samarbete med Aspinall-stiftelsen, världsledande inom beskyddande välgörenhet, för att förbereda flytten kunde vi säkerställa den smidigaste resan som möjligt för gorillorna.

– Vårt dedikerade specialleverans-team, vilket inkluderar medarbetare från hela DHL Express verksamhet, från flygplansingenjörer till lastningspersonal, säkerhetsteam, piloter och chaufförer har gjort ett utmärkt jobb i att säkerställa framgången för detta projekt. Vi är glada över att ha hjälpt gorillafamiljen och vi hoppas att de trivs i sitt nya hem, avslutar Phil Couchman.

– Aspinall-stiftelsens ”Back to the Wild” initiativ är unikt och utgör det mest ambitiösa återinförandet av utrotningshotade arter ut i det fria som någonsin gjorts. Vi är glada att DHL Express har så generöst blivit vår samarbetspartner i detta viktiga och spännande projekt, säger Damian Aspinall, banbrytande grundare och ordförande i Aspinall-stiftelsen.

Om artikeln

Publicerad: 2013-07-03 15:14
Kategori: Nyheter
Taggar: DHL Djurtransport Gorilla Specialtransport