Fotograf: MHF

Narkometern avslöjar drograttfyllor

För första gången finns nu ett sållningsinstrument som hjälper polisen att avslöja drogpåverkade förare direkt vid vägen. Det är polisen i Köpenhamn som testar den nya "narkometern" som snabbt visar om föraren har till exempel amfetamin eller cannabis i kroppen.

I det senaste numret av tidningen Motorföraren berättar Köpenhamnspolisen om hur det nya instrumentet fungerar i praktiken. Det visar sig att narkometern skrämmer bort drogpåverkade bilförare från gatorna i Köpenhamn. Svensk polis hoppas nu att snarast få börja använda samma teknik.

Narkometern registrerar sju ämnen – cannabis, kokain, opiater, amfetamin, benzedrine, metaamfetamin och metadon. Narkometern är ett sållningsinstrument. För en rättslig prövning krävs ett blodprov. Allt talar för att narkometern kommer att finnas i alla danska polisdistrikt i landet inom något år.

Narkometern ser nu ut att vara på väg till Sverige där man räknar med att upp till en tredjedel av de påverkade förarna har droger i kroppen. Men i till exempel Malmö är antalet narkotikapåverkade förare sedan länge större än rattfyllorna.
– Narkometern vore ett jättebra verktyg för oss, säger Anders Idoff i Malmöpolisens trafikgrupp.

– Vi tar fram underlag till en kravspecifikation. Upphandlingen ska starta någon gång under 2013, säger Liselotte Jergard, sektionschef på Rikspolisstyrelsens brottsförebyggande enhet.

En annan fråga som utreds är vilka lagändringar som krävs när narkometern börjar användas. Salivprov för test av narkotika får inte göras rutinmässigt i Sverige vilket är tillåtet för alkohol. Först måste en misstanke finnas.

Om artikeln

Publicerad: 2013-05-31 08:25
Kategori: Nyheter
Taggar: Drograttfylla Narkometer Trafiksäkerhet