Lågt stående sol, sliten framruta och för hög fart är en livsfarlig kombination. I artikeln berättar vi om en olycka som fick väldigt tråkiga konsekvenser och som manar till eftertanke. Fordonet på bilden har inget med artikelinnehållet att göra.Fotograf: Göran Rosengren

Bländad av solen - inget förmildrande

Hovrätten fastställer fällande tingsrättsdom

Den 28-årige postbilschauffören bländades av solen och såg inte att en liten Toyota saktat in för ett vägarbetsfordon. Inte förrän det var för sent, och påkörningen ett faktum. En kvinna dog och tre andra skadades svårt.
I tingsrätten dömdes han till villkorlig dom och 120 dagsböter för den våldsamma kollisionen. Nu har Svea hovrätt fastställt domen.

Olyckan inträffade fredagen 14 oktober 2011 på väg 52 mellan Katrineholm och Nyköping.
Fyra väninnor mellan 30 och 40 år var på väg från Örebro till Skavsta flygplats för en weekendresa. En halvtimmes färd från Katrineholm, utanför Vrena, upptäckte de en bilkö framför sig, och saktade in. Kön hade bildats bakom ett långsamgående vägarbetsfordon, en så kallad snabellagare.

Den 28-årige postbilschauffören upptäckte varken vägarbetsfordon eller bilkö innan det var för sent att stanna.
Han hade varit i Katrineholm för att lossa och fortsatte sedan vidare mot Nyköping. I höjd med Bettna blev solen mycket irriterande. Den kom rakt framifrån, och han fällde ner solskyddet.

Men solljuset bländade likafullt och det förvärrades av att vindrutan på lastbilen, en Scania P94 från 2003, var gammal och sliten. Chauffören tyckte dock att han såg tillräckligt för att fortsätta hålla en hastighet på 80 km/tim.

Efter olyckan mindes han inte när han såg den lilla röda Toyota Starlet som stod sist i bilkön, eller om han hade börjat bromsa innan kollisionen. Han körde in i Toyotan rakt bakifrån, den åkte framåt, snurrade och for ner i diket.
I den mycket illa tilltygade Toyotan satt då föraren död. Passagerarna var skadade, två av dem allvarligt.

Nyköpings tingsrätt dömde honom förra våren till villkorlig dom och 120 dagsböter á 190 kronor för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada (Proffs nr 6/2012).

Chauffören nekade till brott och hävdade att han inte i väsentlig mån hade brustit i omsorg och varsamhet och överklagade den del som avsåg vårdslöshet i trafik. Han begärde att hovrätten skulle bestämma påföljden till villkorlig dom, alternativt sätta ned antalet dagsböter. Han ville också slippa en del av de rättegångskostnader tingsrätten dömt honom att betala, 18 560 kronor.

Svea hovrätt gör nu ingen annan bedömning än tingsrätten i fråga om skuld och påföljd.
Med hänsyn till chaufförens ändrade ekonomiska förhållanden anser dock hovrätten att han helt ska slippa stå för rättegångskostnaderna, och dagsbotsbeloppet sätts ned. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom och 120 dagsböter á 50 kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2013-03-26 16:04
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsolycka Rättsfall Svea hovrätt