Fängelse och villkorligt för ”blåbärsplockande” dieseltjuvar

En man har dömts till fem månaders fängelse och tre andra till villkorlig dom för att ha stulit 650 liter diesel ur två parkerade lastbilar, och för att ha försökt stjäla diesel ur en tredje.

Klockan hade precis passerat midnatt den 23-24 augusti, när en chaufför som parkerat sin lastbil på en parkeringsficka vid E18 utanför Kristinehamn vaknade av att det luktade diesel. Två personer befann sig vid bränsletanken, men sprang iväg när de förstod att det var upptäckta. Kvar vid bilen fanns två dunkar och ett avskruvat tanklock.
Något senare såg chauffören hur tre bilar lämnade ett skogsområde i närheten.

Polis larmades, och bilarna stoppades sedan på en skogsväg några hundra meter från den plats där lastbilarna stod parkerade. I bilarna fanns fyra män och en kvinna, dunkar med diesel, verktyg och slangningsutrustning.
I skogsområdet bilarna lämnat hittades sedan flera dunkar med diesel.

Männen och kvinnan, som samtliga är bulgariska medborgare, häktades och åtalades misstänkta för stöld och försök till stöld.

Samtliga har nekat till brott. De har förklarat att de kom till Sverige ungefär två månader tidigare för att plocka blåbär, och att de kände varandra genom bärplockningen. Varför de mitt i natten befann sig på skogsvägen där de greps har de lämnat olika uppgifter om.
Gemensamt är att de hävdar att de tre bilarna kommit till platsen oberoende av varandra.

Bröderna i den första bilen påstår att de var i skogen för att leta efter någonstans att tälta. Det gifta paret i den andra bilen att en kamrat ringt och sagt att han kört i diket och att de var på väg för att hjälpa honom men kört fel. Mannen i den tredje bilen påstår att han under dagen plockat bär i området och då hittat två dunkar med diesel och att han återvänt under natten för att hämta dunkarna.

Att de tre bilarna slumpmässigt sammanstrålat på platsen är uteslutet anser Värmlands tingsrätt, som inte tror ett dugg på berättelserna.

En av männen döms till fem månaders fängelse för stöld, försök till stöld, brukande av falsk urkund och brott mot utlänningslagen.

Han förekommer sedan tidigare under fyra avsnitt i belastningsregistret. Tre avser trafikförseelser. Den fjärde gäller häleri, som han dömdes till sex månaders fängelse och fem års utvisning för av Skaraborgs tingsrätt i juli 2010. Utvisningen verkställdes den 8 oktober 2010 och gällde till 27 juli 2015. När han greps 24 augusti i år vistades han alltså olagligt i Sverige, och använde ett förfalskat id-kort.

Förutom fängelsestraffet på fem månader får han nu tiden för utvisning förlängd till september 2017.

De tre andra männen, som är ostraffade tidigare, döms till villkorlig dom för stöld och försök till stöld.
De fyra dömda ska solidariskt betala skadestånd på närmare 10 000 kronor till de bestulna.

Kvinnan har påstått att hon sovit i bilen, och inte lämnat den vid parkeringsfickan där stölden skedde. Tingsrätten konstaterar att det saknas uppgifter som talar emot kvinnans påstående, och att det därför finns ”utrymme för att /hon/ inte haft någon brottslig funktion”. Åtalet mot kvinnan ogillas.

Om artikeln

Publicerad: 2012-09-21 08:46
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieseltjuvar Rättsfall