Timmerbilsförare dömd för misslyckad omkörning

En 56-årig chaufför har dömts till villkorlig dom och 150 dagsböter efter en svår olycka 2010. I samband med en omkörning knuffade hans 24 meter långa och 60 ton tunga timmerbil till en personbil så att den slungades över i mötande körbana och kolliderade. Föraren av personbilen skadades allvarligt och passageraren, hans hustru, dödades.

Olyckan inträffade 1 augusti 2010 på E4 utanför Sundsvall. Chauffören var på väg söderut med en virkestransport till Fellingsbro i Närke. Enligt vad han själv uppgett hade han ingen bestämd tid att passa, och hade därför inte bråttom.

Vid cementfabriken strax söder om centrala Sundsvall kom han i kapp några personbilar som färdades i lugnt tempo. När vägen övergått i två körfiler bedömde han att han skulle hinna köra om de två personbilar som fanns närmast framför honom.

Han svängde ut i det vänstra körfältet och passerade utan problem den första bilen. Den andra bilen, en Volkswagen Golf, körde enligt hans uppfattning i en lägre hastighet än de 70 km/tim som är tillåtna på platsen och han räknade därför med att hinna köra om även den innan den tvåfiliga vägen övergick till enfilig.

Men han räknade fel, och trots att han släppte gasen och höll så långt till vänster som möjligt körde han in i Golfens vänstra bakskärm. Golfen snurrade runt och studsade över i mötande körfält och krockade med ett norrgående fordon.
Föraren av Golfen fick flera frakturer i ansiktet och en mindre blödning i hjärnan och ena lungan. Hans hustru dödades.

Sundsvalls tingrätt konstaterade att chaufförens beteende – att med en 24 meter lång och 60 ton tung fordonskombination påbörja en omkörning där det varit en begränsad omkörningssträcka – ”varit mycket anmärkningsvärt”. Men det hade inte varit fråga om ett medvetet risktagande, eller någon annan omständighet, så att kunde ådömas ansvar för grov oaktsamhet.

Han dömdes därför för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada av normalgraden. Påföljden blev villkorlig dom och 150 dagsböter á 80 kronor, plus 25 000 kronor i skadestånd till den döda kvinnans make.

Denne var inte nöjd med domen, utan överklagade. Han yrkade att chauffören skulle dömas för grovt brott, och att påföljden skulle bestämmas till fängelse. Han hävdade att timmerbilschauffören visat ”uppenbar likgiltighet för andra människors liv och hälsa och företagit ett medvetet risktagande av allvarligt slag” när han körde in i Golfen.

Hovrätten för nedre Norrland gör dock samma bedömning som tingsrätten i fråga om såväl brottsrubricering som påföljd, och fastställer nu tingsrättens dom.

Om artikeln

Publicerad: 2012-06-01 10:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Rättsfall Timmerbil Trafikolycka