Boije gör sig startklar på Wendover Airfield, Utah...Fotograf: Brandon Borgna

Boije satte nytt hastighetsrekord - igen

Världens snabbaste hybridlastbil har blivit ännu snabbare

Den 27 april slog Boije Ovebrink nytt hastighetsrekord med sin hybridlastbil, Mean Green. Detta på Wendover Airfield, Utah, Amerika. Därmed har han slagit sitt eget världsrekord som han satte på Hultsfreds flygplats i juni 2001.

Mean Green och Boije Ovebrink har nu höjt ribban ytterligare för eventuella konkurrenter. De nya hastigheterna, som nu utgör världsrekorden, är 236,577 km/tim på den flygande kilometern och 153,252 km/tim på den stående kilometern. De gamla rekorden låg på 218,780 km/tim, respektive 152,253 km/tim.

– Vi är mycket nöjda med Mean Greens prestationer, speciellt vid en sådan hög höjd. Vi visste att Wendover skulle innebära utmaningar då det är beläget på en höjd av 1280 meter över havet, säger Boije Ovebrink.

– För att kompensera för den tunnare luften och för att förebygga överhettning, minskade vi motoreffekten med nästan 20 procent. Trots det, hade Mean Green tillräcklig kraft att slå de tidigare rekorden.

Boije Ovebrinks svenska FH16 på 750 hk med semitrailer som transporterar Mean Green, sätter nu kurs mot Miami i Florida där man visar upp sig i samband med strandhugget i Volvo Ocean Race den 17-20 maj. Sedan bär det av hem till Sverige efter cirka 1 500 mil på nordamerikanska vägar.

Trailern från Specialkarosser har väckt uppmärksamhet med sina smarta lösningar för lastning och lossning av Mean Green.

 

Om artikeln

Publicerad: 2012-05-02 13:14
Kategori: Nyheter
Taggar: Boije Ovebrink Hastighetsrekord Hybridlastbil Mean Green Världsrekord