Polsk chaufför smiter från rättegång igen

En 30-årige polsk lastbilschaufför hade över en promille alkohol i blodet när han stoppades av polis. Likafullt friades han från grovt rattfylleri av Värmlands tingsrätt.
När målet skulle avgöras i hovrätten 19 oktober förra året dök inte chauffören upp. Samma sak nu när målet skulle tas upp 27 mars. Rättegången är nu uppskjuten till i höst.

Den 30 december 2010 var den polske chauffören på väg från Norge till Jönköping med dragbil och släp. Någon mil utanför Karlstad stannade han på en rastplats för att vila.
Ungefär halv tolv på kvällen blåste han i alkolåset och startade motorn. Han lät sedan motorn stå på, det var kallt och han behövde värme till kupén och ström för att ladda upp dator och mobiltelefon.
Senare under kvällen drack han enligt egen uppgift två till fyra starköl, och lade sig sedan för att sova.

På morgonen stängde han av motorn och blåste i alkolåset för att kontrollera nykterheten. Eftersom motorn startade igen var han övertygad om att han var nykter. Runt klockan 8 fortsatte han därför resan mot Jönköping.

Efter närmare en timmes färd stoppades han av polis. Utandningsprovet visade på en alkoholkoncentration på 0,58 milligram per liter (över en promille). Det vill säga över gränsen för grovt rattfylleri.

Inför Värmlands tingsrätt berättade chauffören att han haft bilen i ungefär en månad, och att det var den första han kört som var utrustad med alkolås. Han hade inte fått någon instruktion om vare sig bilen eller hur alkolåset fungerade.
Varje gång han skulle köra efter att ha slagit av motorn, som vid tankning, blåste han i alkolåset. Han trodde det var nödvändigt för att kunna starta.

Han förklarade att han då inte hade en aning om att det fanns funktionen fristarttid i alkolåset (fristarttid innebär på det aktuella låset att om motorn är avstängd kortare tid än 30 minuter kan den startas igen utan att nytt utandningsprov krävs).

Värmlands tingsrätt godtog chaufförens uppgifter och ansåg att han ”med fog förlitat sig på att resultatet av blåsningen i alkolåset visat att han kunde köra bilen utan risk för att göra sig skyldig till ett trafiknykterhetsbrott”. Därför friades han (Läs mer i Proffs nr 3/2011).

Åklagaren var inte nöjd med vare sig tingsrättens resonemang eller chaufförens berättelse om mängden öl han druckit och överklagade. När Hovrätten för västra Sverige skulle ta upp målet den 19 oktober kunde man bara konstatera att chauffören inte infunnit sig. Rättegången ställdes in.

Det gick inte bättre när målet skulle tas upp för någon vecka sedan, den 27 mars. Hovrätten kunde återigen bara konstatera att chauffören inte infunnit sig. Rättegången ställdes in.
”Målet kommer sättas ut på nytt, dock inte förrän till hösten, dag ännu inte bestämd” meddelar hovrätten.

Om artikeln

Publicerad: 2012-04-05 11:54
Kategori: Nyheter
Taggar: Rättegång Rattfylleri Trafikbrott