Hovrätten friar Frode Laursen

Det blev friande dom även i hovrätten för Frode Laursens koncernchef och ägare Thorkil Andersen. Det han och Frode Laursen Polska sysslat med vid sidan av uppdraget för ICA är enligt Svea hovrätt inte otillåten cabotagetrafik.

Västmanlands tingsrätt friade i slutet av maj 2011 Frode Laursens koncernchef och ägare Thorkil Andersen från misstankarna om otillåten cabotagetrafik.
Domen är felaktig hävdade då kammaråklagare Jens Carlström och överklagade.

Han visade i tingsrätten hur sex lastbilar ägda av Frode Laursen Polska under perioden 8 mars – 31 maj 2009 rört sig enligt i stort sett samma mönster. Lastbilarna hade i huvudsak vistats i Sverige. Endast undantagsvis hade de besökt Danmark, för att sedan återvända till Sverige samma dag eller dagen efter. I Sverige hade de hela tiden kört mellan samma och återkommande städer.
Det handlade om inrikestransporter som var allt annat än tillfälliga förklarade Jens Carlström. Alltså otillåten cabotagetrafik.

Svea hovrätt gör dock samma bedömning som Västerås tingsrätt. Det är inte visat att Frode Laursen Polska sysslat med otillåtet cabotage, och därför frias Thorkil Andersen.
Kammaråklagare Jens Carlström är besviken över resultatet.
– Oavsett utfallet finns där emellertid ett par saker som jag hoppas hovrätten har prövat, och gett svar på. Men jag har inte kunnat läsa domen ännu, är hemma med sjukt barn, säger han.

Domen meddelades klockan 11 i dag, och Proffs har heller inte haft möjlighet att analysera domen närmare. Vi återkommer med en fylligare text i nästa nummer, som utkommer den 23 mars.

Om artikeln

Publicerad: 2012-03-07 11:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotage Frode Laursen Rättsfall