Franziska Neef tog klivet in i nyttofordonsdäckens värld hos Continental efter en högskoleutbildning i maskinteknik.Fotograf: Continental

Fler kvinnor vill jobba med däckutveckling

Den 1 mars började elva nyutexaminerade ingenjörer och naturvetare en ny omgång av traineeprogrammet Explore Tires Research & Development på Continentals däckdivision. De nya traineerna inom däckforskning och -utveckling kommer från sex olika länder och den här gången är majoriteten kvinnor. Inom ramen för programmet ska de sex kvinnorna och fem männen gå igenom olika områden inom forskning och utveckling, produktion och marknadsföring. I flera år har den internationella däcktillverkaren uppvisat en ökande andel kvinnor bland nyanställningarna inom just forskning och utveckling.

– Forskning och utveckling, i synnerhet inom bilindustrin, anses ofta vara ett starkt mansdominerat område. Idag ser verkligheten helt annorlunda ut hos Continental. Under det gångna verksamhetsåret var mer än en tredjedel av de nyanställda inom däckutvecklingen kvinnor, förklarar Geert Roik, chef för forskning och utveckling av nyttofordonsdäck på Continental.

– Även på våra internationella traineeprogram inom däckforskning och -utveckling kan vi notera en ökande andel kvinnor. I allmänhet strävar vi efter en jämn fördelning mellan manliga och kvinnliga deltagare på traineeprogrammen. Omgången som började den 1 mars är med sina mer än 50 procent kvinnor ett tydligt tecken och visar att de fackmässiga kvalifikationerna hos de kvinnliga sökande håller en mycket hög nivå, tillägger Geert.

I sin personalpolitik satsar Continental på att främja och utveckla kvinnliga talanger. Ett exempel är Franziska Neef som 2002 tog klivet in i nyttofordonsdäckens värld hos Continental efter en högskoleutbildning i maskinteknik där praktisk utbildning ingick.
– Jag lärde mig hantverket från grunden och efter min utbildning kunde jag ansvara för flera olika arbetsområden inom utvecklingen av nyttofordonsdäck. För närvarande leder jag ett team som utvecklar nya produkter och lösningar för att regummera nyttofordonsdäck, berättar hon.

Den 29-åriga ingenjören ser sin uppgift som allt annat än tråkig teori.
– Det stimulerande i mitt jobb är att arbetet med att utveckla regummeringen är mångbottnat och sammanflätat med många andra området. Mitt team har till exempel ett nära samarbete med kollegor inom utvecklingen av nya däck för att säkerställa att stommen, grunden i varje däck, får en lång livslängd och kan regummeras många gånger.

Traineeprogrammet Explore Tires Manufacturing & Engineering finns på Continentals däckfabriker i Europa, Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika. De sökande i dessa regioner tillbringar huvuddelen av det 24 månader långa programmet på däckfabriken i sina respektive hemländer. Under en sex månader lång vistelse i Hannover genomför de även ett eller flera projekt på det globala Technology Center och på de centrala Manufacturing & Engineering-avdelningarna i Hannover Stöcken.

Om artikeln

Publicerad: 2012-03-06 11:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Continental Däckutveckling Utbildning