Fotograf: TNT

Bakvinge som sparar bränsle

Transportföretaget TNT Express har nyligen avslutat ett försök med en aerodynamisk bakvinge till sina lastbilar. Resultatet visade att bränsleförbrukningen minskade med hela sex procent.

TNT har testat en så kallad ”EcoTail”, en hopvikbar aerodynamisk vinge som fästs på bakdelen av trailern. Testfordonet körde dagligen under fem månader mellan städerna Ede och Duiven i Nederländerna, ett avstånd på 26 km. Resultatet visade att 1,65 liter bränsle sparades per 100 km vid en maxfart på 80km/t. Detta motsvarar sex procent i minskad bränsleförbrukning.

Detta är inte första gången som TNT experimenterar med aerodynamiska innovationer på sina lastbilar. Under 2010 gick företaget med i utvecklingen av särskilda CO2-besparande vingar till lastbilar. Förra året köpte man fyra nya droppformade lastbilar som tack vare sin speciella design sparar upp till tolv procent av bränsleförbrukningen.

EcoTail har utvecklats av det holländska företaget Ephicas. Hur vanligt det blir på lastbilar i framtiden återstår dock att se.

Om artikeln

Publicerad: 2012-02-06 11:31
Kategori: Nyheter
Taggar: Aerodynamik Bränslebesparing TNT