Anna Syberfledt i den lastbilshytt som används för att utveckla ett optimerat sätt att hämta våra sopor.Fotograf: Ulf Nylen/Högskolan i Skövde

Sveriges smartaste sopbilshytt invigd

Den effektivaste hämtningsrutten och den bästa fördelningen mellan olika fordon. Ny forskning från Högskolan i Skövde optimerar hämtningen av våra sopor. En simulator på Högskolan demonstrerar den nya tekniken. Simulatorn invigdes den 21 december.

Hur många soptunnor? På vilka gator? Vad är det för typ av sopbil och hur är den utrustad? Vad är det för väder och väglag? Hur erfaren är föraren av sopbilen? Ska dagisets sopor hämtas och när är det bäst att göra detta med hänsyn till de barn som rör sig runt dagiset?

En människa kan inte räkna ut det optimala sättet att hämta sopor på, valmöjligheterna blir för många. Men nu har forskare vid Högskolan i Skövde arbetat fram en simulator där en mjukvara hjälper sopbilsföraren att lägga upp den ultimata hämtningsrutten. Onsdagen den 21 december invigdes simulatorn som till det yttre har formen av en lastbilshytt.
Det unika med simulatorn är att den är utrustad med ett datorprogram som optimerar sophämtningen. Mjukvaran hjälper föraren att ta fram den kortaste och  effektivaste hämtningsrundan.

Sopbilsföraren kommunicerar med optimeringsdatorn via en tryckskärm och mikrofon inne i hytten. Datorprogrammet hämtar också information från den simulerade bilens GPS-navigator och fordonsdator. Dessutom har simulatorn en kommunikationsbox med GPRS/3G som gör att den kan sända och ta emot information under sin simulerade färd.
– Optimeringen är helt automatiserad och utförs med hjälp av det som kallas intelligenta algoritmer. Det gör att optimering hela tiden anpassar sig i takt med att yttre förhållanden förändras, förklarar Anna Syberfeldt, universitetslektor och ledare för forskningsgruppen som arbetat fram simulatorn.

Den nya anläggningen är ett resultat av ett samarbete mellan Avfallshantering Östra Skaraborg och forskare vid Forskningscentrum för Virtuella System på Högskolan i Skövde.
– Om vi jämför miljövinsten av att alltid köra den mest optimala sträckan med vinsten av att köra våra bilar på biogas, vinner optimeringen av körsträckan, säger Lars Persson som är förvaltningschef på Avfallshantering Östra Skaraborg.

Den nyinvigda simulatorn kommer att användas som ett testverktyg i Högskolans fortsatta forskningsarbete. Den ska också användas när Avfallshantering Östra Skaraborg tränar sina medarbetare.

Om artikeln

Publicerad: 2011-12-22 18:47
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö Avfallshantering Forskning Hyttkomfort It Sophämtning Teknik