Nya DAF-versioner för minskad miljöpåverkan

Som del i sitt ATe-program, Advanced Transport efficiency, introducerar DAF nya dragbilsversioner av sina CF85- och XF105-modeller.

I syfte att minska bränsleförbrukningen är ATe-bilarna bland annat försedda med tak- och sidospoilers som standard. Fordonen levereras med däck som har lågt rullmotstånd, med dimension 315/70R22.5 vilket kommer att sänka fordonets höjd och därmed ytterligare minska luftmotståndet. Den maximala hastigheten är inställd på 85 km/t och motorn stängs automatiskt av när den stått på tomgång i fem minuter, förklarar den svenska generalagenten för DAF, Cosmo Truckcenter i ett pressmeddelande.

Man har dessutom valt att kombinera 12,9-itersmotorn med AS-Tronic växellåda. Föraren har möjlighet att växla själv i hastigheter under 30 km/tim, i alla andra situationer bestäms det ideala växlingsögonblicket elektroniskt

Cosmo förklarar vidare att ATe-modellerna har en direktdriven drivlina med en utväxling 2.69:1 för att uppnå optimal bränsleeffektivitet. En version med utväxling 2.53:1 finns som ett alternativ för lättare användning och applikationer. ATe modeller har även adaptiv farthållare, vilket kommer att bidra till minskad bränsleförbrukning.

Om artikeln

Publicerad: 2011-12-09 15:18
Kategori: Nyheter
Taggar: ATe Cosmo Truckcenter DAF Miljö