DEN OLAGLIGA CABOTAGETRAFIKEN

Cabotageärendet till domstol

Girteka vägrar acceptera norska böter

På en och samma dag, den 20 december 2011, stoppades två av det litauiska transportföretaget Girtekas trailerekipage på två olika ställen i Norge. I båda fallen handlade det om olaglig cabotagetrafik.
Strax därpå meddelades att varje ekipage belagts med 100 000 norska kronor i böter. I väntan på att transportören skulle betala, fick bilarna stanna kvar i myndighetens förvar.

Redijus Anikanovas, som är chef för den skandinaviska avdelningen hos Girteka säger till NRK att företaget har god kunskap om cabotagereglerna och betonar att företaget alltid kör lagligt och följer gällande regler i alla europeiska länder.
– Vi tror att det som hänt är ett missförstånd, menar Anikanovas, och förklarar att de nu ytterligare kommer att läsa in sig i regelverket.

Åklagare Erling Melvær i Sogn och Fjordane polisdistrikt, säger att Girteka inte har accepterat böterna och att fallet nu kommer att hamna i domstol. Var och när, vet han dock inte idag. Erling är däremot helt inne på att man i Norge kommer att fortsätta att göra livet surt för transportörer som bryter mot reglerna om cabotage.
– Utländska aktörer som kör olaglig inrikes transport gör det svårt för norska åkeriföretag rent konkurrensmässigt, säger Melvær till NRK.no.

Länkar till andra artiklar i ämnet:

100 000 norska kronor i böter för olaglig cabotagetrafik
Sexsiffriga böter även för det andra ekipaget

Om artikeln

Publicerad: 2011-12-29 21:19
Kategori: Nyheter
Taggar: Coop Girteka Norge Olagligt cabotage