MÅNADENS LEDARE
Foto: Kent Jonsson, arkiv

Vi vill ge dig en 30-årspresent – välkommen till Elmia!

Reklam för chaufförsyrket är ett bra sätt att locka folk till branschen. På TV3 går just nu den i skrivande stund nya serien ”Svenska Truckers”, som producerats av Alaska Film & TV – samma produktionsbolag som står bakom bland annat ”Efterlyst” och ”Vägens Hjältar”.
Förutom att lära sig många nya svordomar, får tittaren även en inblick i yrkesförarens vardag inom flera olika transportområden. För att göra bra tv är ”vardagen” hyfsat hårt vinklad. Inte mycket som tycks gå förarnas väg.
Men en eloge till programidén som med största sannolikhet kan få upp ögonen på den oinvigde för hur viktigt – och spännande – yrket är.

En rejäl klapp på axeln kanske främst personerna som ställt upp i serien. Risken är stor att mötas av nervärderande kommentarer i en bransch full av ”världsmästare” i lastbilskörning för att uttrycka det hela lite med glimten i ögat. Men känslan är att de allra flesta kommentarerna, åtminstone i öppna sociala forum är positiva.

Huvudsponsorerna är Circle K, Swedol och Fair Transport (Sveriges Åkeriföretag, SÅ). SÅ säger att ”Svenska Truckers” är deras största kommunikationssatsning någonsin. Vi kan så här långt konstatera att satsningen endast är att lyfta på hatten åt. Grattis, SÅ!

För vår egen redaktionella del är målsättningen att hjälpa branschen mot en ljusare framtid bland annat genom att belysa fusket som pågår inför öppen ridå. Dessa artiklar publicerar vi främst på nätet. Vi har ännu inte sett alla avsnitt av ”Svenska Truckers”, men känslan är att den delen av ”vardagen” inte kommer att belysas i tv-serien eftersom det ju trots allt handlar om att marknadsföra yrket.

Hultsteins


Nog om tv, åter till tidningen.

I det här numret kan du bland annat läsa om hur det går med EU:s arbete med mobilitetspaketet. Vi har även följt med ”toppolitikern” Ann-Sofie Hermansson en dag på jobbet. Hon har nyligen stått i rampljuset i en förtalsrättegång men vi har inte träffat henne i något politiskt sammanhang, vi har följt henne på ”nya jobbet” som sopbilschaufför – ett jobb hon har parallellt med sitt uppdrag som statlig utredare. Läs om henne på sidorna 10 och 11.

På uppslaget efter tar vi oss tillbaka i tiden och får där möta Kjell Palm som visar upp sin fint renoverade Volvo-lastbil från 1950.

I år fyller tidningen Proffs 30 år. Vi vill i det sammanhanget passa på att visa vår uppskattning till er som har köpt en prenumeration genom att bjuda er på entrén till Elmia Lastbil 2020.

Du som har en giltig, betald årsprenumeration kan skicka ett mejl till oss på adressen ”elmia@vagpress.se” och berätta att du vill komma (Tänk på att din prenumeration måste vara aktiv vid mässtillfället).
Skriv ditt namn och din e-postadress samt ditt prenumerationsnummer i mejlet. Strax innan mässan får du en digital biljett i din mejlbox och du väljer själv vilken dag du vill komma. Mässan pågår den 19-22 augusti.

Du kan även registrera dig genom att klicka här!

Har du ingen betald prenumeration så hoppas jag att du köper en nu. Det enklaste är att swisha 315 kronor till 123 597 84 24. Glöm inte att ange namn och leveransadress i meddelandefältet!

Om inte förr så hoppas jag att vi ses i Jönköping i augusti.

Göran Rosengren, chefredaktör

Daf

Om artikeln

Publicerad: 2020-02-28 13:00
Kategori: Ledare
Taggar: Ann-Sofie Hermansson Elmia Lastbil 2020 Prenumerera Svenska Truckers