SVEN-ERIK ALHEM

Corona – vår tids obarmhärtiga och osynliga fiende

Det är jobbigt för de flesta människor att leva i en tid av stark press, oro och – inte minst – ovisshet. Alla inser omedelbart vad jag tänker på. Corona eller kanske mer stringent Covid-19 är det så klart. Vår tids obarmhärtiga och osynliga fiende. Där sakkunniga ofta strider med varandra i frågan om hur bekämpningen bör gå till på mest effektivt sätt. Inte precis lätt för en amatör att göra egna bedömningar utom när det gäller vikten av att noga och ofta tvätta händerna.

Ovissheten och oron är allra värst. Hur länge ska eländet pågå? Hur många liv ska komma att avslutas världen över som en följd av Coronan? Vilka blir följderna om ett vaccin inte snabbt kan ge verkan? Lätt att förstå att troende förr kunde få uppfattningen att det var en högre makt som låg bakom för att reducera antalet människor på jorden.

Men jag ska inte klaga. Jag är ju inte försatt i husarrest även om jag så långt möjligt ska undvika fysiska kontakter. Jag tillhör ju 70+-riskgruppen. Inga kollektiva resor. Inga butiksbesök. Men jag får ju lov att cykla och promenera bäst jag vill. Tack för det! Och jag är verkligenen lojal handtvättare.

Det finns ju länder under denna pandemi som inte tillåter människor att vistas ute mer än korta stunder med en dokumentation i innerfickan där avgångs- och förväntad återkomsttid noga i förväg antecknats liksom skälet för utevistelsen.

Och det går alldeles utmärkt att delta i styrelsemöten, intervjuer i radio och TV digitalt. Liksom att skriva denna Proffskrönika.

Hörde att varje polis snart ska direkt kunna utfärda ordningsbot via mobilen till exempel vid trafikförseelse utan att det ska bli något efterföljande administrativt arbete. Från och med i sommar ska det börja fungera om allt vill sig väl. Det låter inte särskilt märkvärdigt i dessa teknikdagar men jag vet av egen lång erfarenhet att teknik inom polisen inte alltid fungerar så snabbt och smidigt som det borde.


Låt oss hoppas att det
blir annorlunda denna gång. En aktiv polisövervakning behövs verkligen i trafiken om den nu inte helt skulle dö ut som en följd av Coronan.
Hoppas innerligt att det är skillnad i fråga om Corona-ovissheten när du som läsare tar del av mina orosrader jämfört med hur det känns just nu när jag skriver. Men jag befarar dessvärre att det är en from förhoppning bara.

Hur det än blir så hoppas jag att du inte ger upp utan kämpar vidare!

Vad som retar mig allra mest är att det finns kriminella krafter som passar på att sko sig till exempel genom att olagligen utnyttja statens ekonomiska extraordinära satsningar för att dämpa de negativa effekterna av Coronan.

För mig känns det självklart med ett dubbelt högt straffvärde för den typen av hänsynslöst beteende. För samtliga som kan ertappas och lagföras under denna samhällssårbara tid som ibland jämförs med ett krigstillstånd.

Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2020-05-22 07:30
Kategori: Krönika
Taggar: Corona Covid-19 Rättsfall Sven-Erik Alhem