Normhållare finns – men ni är tyvärr för få

Hur farligt är det egentligen att vara ute i trafiken? Farligt, mycket farligt enligt min mening. Jag säger bara Tranarpsbrokatastrofen tidigare i år och många förstår vad jag menar.

På E4 nordost om Helsingborg fick vi en hal och dimmig dag uppleva en katastrofsituation med totalt 71 fordon inblandade i en massammanstötning. De flesta fordonen var lastbilar. Även om högsta tillåtna hastighet på platsen var 110 km/tim är det väl uppenbart att den omdömesgilla farten med tanke på väglag och siktförhållanden borde vara betydligt lägre. Då hade väl sannolikt katastrofen också kunna undvikas.
Dessbättre var jag inte med vid tillfället. Men jag och min fru körde bil från Malmö till Stockholm någon tid före olyckan under klass 2 varningsförhållanden. Dumt nog. Vi skulle till Stockholm men kom bara till Nyköping första dygnet. Då kunde vi konstatera att den tunga trafiken dundrade förbi oss i omkörningsfilen i mycket dåligt väglag. Ända tills någon fick sladd eller stopp i något backparti och hindrade framfart för all trafik.

Till besvär?

Jag blev livrädd. Vill naturligtvis undvika att generalisera men anser att det finns tillräckligt många mindre hänsynsfulla förare av tung trafik ute idag som gör att det är en stor risk att sitta i en personbil och söka vara med om att dela utrymmet längs vägarna.
Så kan det inte fortsätta. Kontrollen av efterlevnaden av trafikreglerna måste skärpas. Det måste bli både mer riskfyllt och mer kostsamt att bryta mot hastighets- och andra normer. Förmodligen krävs det fartkameror också längs E4 och E6. Då blir det lite svårare för alla förare som där idag dundrar på med i princip den hastighet de själva bestämmer.
Vem försöker ringa polisen efter en omkörning av en personbil som håller inemot 200 km/tim? Och vad skulle ett samtal tjäna till? Flagranta trafikbrott är inte precis en brottskategori vi uppmanas kontakta polisen om när vi iakttar dem. Troligen betraktas vi av polisen mer vara till besvär i sådana lägen.

Som rattfylleri

Kör jag i dimma eller nedsatt sikt frapperas jag ofta av att de flesta fordonsförare håller samma fart som vore det sikt som under ett sommarhögtryck. Man räknar uppenbarligen med att vägen är fri även om sikten framåt vägbanan är nedsatt. Skrämmande!
Jag skulle önska att vi ser med samma avsky på fordonsförare som bryter mot viktiga livräddande normer i trafiken som vi normalt gör när vi misstänker att någon är alkohol- eller drogpåverkad i trafiken. Då ringer de flesta av oss direkt 112. Och polisen tar anmälan på största allvar. Det kan vara lika angeläget om någon kör förbi dig i 180 km/tim. Ett polisiärt ingripande längs vägen kan förhindra en onödig dödsolycka.
Och till alla er som redan är normhållare fullt ut i trafiken: ja, jag vet att ni finns! Jag tycker mycket om er men ni är tyvärr alltför få!

Om artikeln

Publicerad: 2013-04-26 06:00
Kategori: Krönika
Taggar: Hastighet masskrock Rattfylleri