Vi närmar oss huvudstaden!

Nu har jag börjat smälta alla intryck från Elmia och Lastbil 2012. Jag har som vanligt haft många bra möten med intressanta personer som förhoppningsvis resulterar fler framtida möten för en ?levande? åkerinäring i Sverige.

Den paneldebatt som vi arrangerade under mässans sista dag, blev enligt mitt tycke väldigt lyckad. Både Sten Bergheden och Monica Green från trafikutskottet verkade nöjda över att få chansen att möta branschens folk och dessutom få se vad lastbilsmässan hade att bjuda på.
De båda framförde att ett samarbete över partigränserna finns men påtalade även att det så klart inte räcker för att komma till rätta med alla problem. Arbetet måste intensifieras och att det måste ske snabbt.

Ny myndighet?

Det som alla i panelen var överens om var att polisens sätt att hantera många frågor, kanske speciellt den olagliga yrkesmässiga trafiken, på något sätt känns skrattretande. Polisen verkar fullständigt ha ”tappat greppet”. Det måste till en ny polisstyrka som klarar av att hantera de frågor som ställer till så mycket elände för vår bransch.
Men det är inte bara polisen som inte klarar av sitt jobb. Under debatten framgick det tydligt att alla tycker att också åklagarsidan har stora brister. Nya åklagare, som är specialutbildade i de aktuella frågorna, kan vara en tänkbar lösning. Kanske rentav en helt ny myndighet som är frikopplad från polis och åklagarämbetet?

”Lekstuga”

”Det ni sysslar med är lekstuga”, sa en mycket irriterad Ralf Ekdahl som satt i publiken. Ett uttalande han adresserade politikerna i panelen.
Ralf är en av svensk åkerinärings största aktörer, ingen kan påstå att han inte vet vad han pratar om. Och ingen sa heller emot honom under debatten.
Nästa möte och möjlighet till debatt planerar vi i TIA tillsammans med Thomas Morell på Sveriges Åkeriföretag att hålla i Örebrotrakten. Vi närmar oss alltså huvudstaden. Och blåslampan väser för fullt – och kommer så att göra utan avbrott tills vi fått svar på våra frågor.

Beslutsångest?

Innan jag avrundar den här månadskrönikan vill jag nämna några ord om E20. För nu har det hänt igen – ytterligare en dödsolycka. Hur många ska behöva omkomma på denna väg innan den byggs om? Vi pratar alltså om en av Sveriges mest trafikerade Europavägar.
Pengarna finns – men om nu beslutsfattarna lider av beslutsångest så kanske det är dags för dem att söka andra anställningar.
Nu laddar vi upp för årets sista träffar i Gråbo, Ramsele och i Ljungbyhed. Själv hinner jag tyvärr endast med Gråbo, vill ni mig något så finns jag där.
Tänk även på att hösten är i antågande med mörker och kanske halka, så ta det lugnt och tänk på att det alltid finns någon som väntar på dig!

Nisse Petersson är ordförande, TIA

Om artikeln

Publicerad: 2012-09-21 06:00
Kategori: Krönika
Taggar: Elmia Lastbil TIA