DEBATTARTIKEL

”Årets statistikproduktion från polisen rullar igång”

Under årets första sportlovsvecka skall polisen sätta in resurser för att kontrollera den yrkesmässiga trafiken! Jag ställer mig frågan, var kommer de resurserna ifrån? Vill polisledningen insinuera att de tjänstemän som har att kontrollera den yrkesmässiga trafiken årets övriga dagar, sover sig igenom arbetspassen? I polisens pressinformation lyfts fram att de ska kontrollera både lastsäkring, vikter, cabotage samt kör- och vilotider. Som av en händelse skall de också kontrollera nykterhet och hastighet.

Vem är det polisen försöker lura med denna typ av pressmeddelanden? Alla med minsta insyn i kontrollverksamheten vet hur begränsade resurserna är gällande den yrkesmässiga trafiken. Det går inte med ett trollslag att öka de insatserna eftersom den personal som utför kontrollen har omfattande utbildning för att hantera det, i många stycken krångliga, regelverket som omgärdar den yrkesmässiga trafiken. Denna kontrollverksamhet pågår dagligen, året runt, med de minst sagt bristfälliga resurser som finns tillgängliga.

Att plötsligt hitta ytterligare resurser för att öka en seriös kontroll av den yrkesmässiga trafiken låter sig inte göras i en handvändning. Sanningen är snarare den att polisledningen kommer att kommendera ut en mängd ingripandepoliser som skall mäta hastighet och blås. Därigenom kan polisen mot oss politiker visa upp hur det ser ut under polisens insatsvecka.

I den mängd med rapporterade hastighetsöverträdelser och blås som produceras under veckan, väver polisen sedan in den statistik från de grupper som har som ordinarie arbetsuppgifter att kontrollera yrkestrafiken.

Vips har polisen skapat en bild av att de har varit effektiva under insatsveckan och antalet uppklarade brott (godkända ordningsböter) hjälper till att höja polisens statistik på uppklarade brott.

Det är ohederligt från polisledningens sida att hantera en så pass viktig verksamhet som kontroller på väg som en slags statistikregulator. Det var precis likadant när jag själv arbetade vid trafikpolisen. Statistik var viktigare än att komma tillrätta med de problem som faktiskt finns ute på vägarna.

Ja, det finns yrkesförare som kör för fort och jag försvarar inte det, men att hänga upp en hel insatsvecka på just hastighet blir direkt missvisande. Det finns så mycket viktigare saker att kontrollera inom yrkestrafiken såsom olagliga transporter med allt vad det innebär.

De kriminella nätverken har fått fri tillgång till våra vägar och de bygger upp effektiva logistikflöden för sina transporter. Resultatet ser vi i form av gänguppgörelser och en aldrig sinande ström av stöldgods ut ur landet.

Polisledningen tycker att det viktigaste är att kontrollera hastighet och lägger resurser på det istället för att rusta upp en väl fungerande kontrollverksamhet – Så här kan det inte få fortsätta!

Thomas Morell, Sverigedemokraterna
Trafikpolitisk talesperson

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-14 07:34
Kategori: Debatt
Taggar: Insatsvecka Kriminalitet Polismyndigheten Statistik