DEBATTARTIKEL

Jörgen Nilsson (KD):

Varför är alkolås inte standard i fordon?

I dagens högteknologiska fordon finns det teknik som övervakar och kontrollerar allt som föraren gör. Det saknas dock en viktig parameter, inget av detta som är standardiserat kontrollerar om föraren är alkohol- eller drogpåverkad.
Jörgen Nilsson, KD.

Yrkesföraren är än mer övervakad. Fordonet har en färdskrivare som övervakar varenda minut så att chauffören lever upp till regler och lagar, men inget som registrerar om chauffören är alkohol- eller drogpåverkad.

Nya fordon har många olika intelligenta hjälpsystem. Slår du på alla dessa system så kan du nästan släppa ratten, men det som saknas är alkolås som standard, det är antagligen för avancerat.

Från juni 2022 ska alla nya fordon vara utrustade med vissa säkerhetssystem i enligt med ett EU direktiv. Här finns fler obligatoriska säkerhetskrav samt en ”svart låda” som skall ge information om vad som har hänt vid en eventuell olycka.

Allt detta kan kopplas ihop med ett eftermonterat alkolås, men varför finns det då inte med från början som standard?

Varför är det då så noga med alkolås? Jo, varje dag så körs det 12 500 rattfyllerikörningar i Sverige! I 22 procent av alla dödsolyckor förra året så var droger eller alkohol inblandade.

Kristdemokraterna har varit ledande i jobbet mot rattonykterhet. I vårt kriminalpolitiska handlingsprogram från 2021 så föreslog vi en rad förändringar. Vi vill höja straffmaximum för rattfylleri till ett års fängelse och för grovt rattfylleri till tre års fängelse.

Vi vill också införa rätt till sållning för narkotika i trafiken, även om det inte föreligger misstanke om brott.

Den som framför fordon under påverkan av alkohol eller andra droger och som orsakar att annan vägtrafikant avlider ska anses ha likgiltighetsuppsåt och i anledning därav dömas för mord/dråp. Men vi vill även att alkolås eller annan teknik som förhindrar rattfylleri också bli obligatoriskt i alla nya bilar. Men det verkar ju uppenbarligen vara mycket svårt att få det att fungera tillsammans med all annan säkerhets- och övervakningsutrustning som finns i dagens moderna fordon.

Jörgen Nilsson
Gruppledare och vice ordförande för Kristdemokraterna i Laholms kommun

Om artikeln

Publicerad: 2022-07-28 15:51
Kategori: Åsikter
Taggar: Alkolås Drograttfylla Lagar och regler Nykter Rattfylleri Trafiksäkerhet