Har åkerierna som, enligt justitieminister Morgan Johansson (S), "tjänar en hel del pengar", sig själva att skylla när deras diesel stjäls? Foto: Proffs/arkiv. Har åkerierna som, enligt justitieminister Morgan Johansson (S), "tjänar en hel del pengar", sig själva att skylla när deras diesel stjäls? Foto: Proffs/arkiv.

Efter Morgan Johanssons (S) uttalande om dieselstölderna

Ska man skratta eller gråta?

Sveriges Radio P4 granskade de kraftigt ökade dieselstölderna och justitieminister Morgan Johansson (S) uttryckte då bland annat att företagen har ett eget ansvar att skydda sin diesel. Uttalande mötte skarp kritik från flera håll, bland annat från riksdagsledamot Andreas Carlsson (KD) samt föranledde en debattartikel av riksdagsledamot Thomas Morell (SD).

Vi börjar med reaktionerna från riksdagsledamot Andreas Carlsson (KD), ”Han har ingen aning om vad han pratar om”, säger Andreas Carlsson till Sveriges Radio. Han fortsätter; ”Det här är ju ett helt häpnadsväckande uttalande”. Andreas Carlsson reagerar även starkt mot att Morgan Johansson menar att företagen tjänar en hel del pengar och borde ha råd med detta. ”Det här är en bransch i kris med mycket små marginaler. Dessutom lägger han över ansvaret på brottsoffren som väl ska ha rätt till skydd”, säger Andreas Carlsson.

Hör radiointervjun här.

Morgan Johanssons utspel föranleder riksdagsledamot Thomas Morell S(D) att skriva en debattartikel som han inleder med att konstatera att den socialdemokratiska regeringens främsta egenskap är att ständigt skylla på andra. Det finns helt enkelt inte i det socialdemokratiska medvetandet att ta ansvar.

Han fortsätter; I en radiointervju tog justitieminister Morgan Johansson bortförklaringarna till en ny och minst sagt häpnadsväckande nivå. Under perioden januari till april i år har det anmälts 1 710 dieselstölder vilket är en ökning med hela 126 procent. Sveriges Radio P4 har under dagen haft ett antal sändningar om den kraftiga ökningen av dieselstölder.

I intervjun menade justitieminister Morgan Johansson att de som drabbas av dieselstölder mer eller mindre får skylla sig själva. Inte nog med det, ministern ansåg dessutom att de företag som drabbades av dessa stölder tjänade så mycket pengar att det inte hade så stor betydelse.

Citat ur radiointervjun med ministern: ”Samtidigt ska man väl komma ihåg att de här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar. Man har ju ett eget ansvar också, faktiskt, att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting här på att polisen ska lösa alla problem”.

Uttalandet är minst sagt häpnadsväckande för att komma från landets justitieminister.

Gång på gång skyller justitieministern på andra när regeringen uppenbarligen inte rår på den organiserade brottsligheten. Ministerns arrogans inför transportnäringens förutsättningar är direkt stötande. Att Morgan Johansson inte är kompetent för sin uppgift har han bevisat mer än en gång, men i dagens intervjuer med radion bekräftades detta en gång för alla.

Vid höstens val har väljarna möjlighet att rösta bort denna urusla regering! Rösta rätt, rösta på Sverigedemokraterna.

Thomas Morell, trafikpolitisk talesperson
Sverigedemokraterna