DEBATTARTIKEL
Foto: Göran Rosengren, arkiv Foto: Göran Rosengren, arkiv

Åkeridöden är här – och den har bara börjat!

DEBATT
Många oroas över de skenande bränslepriserna och spår att konkurser och arbetslöshet kommer att slå hårt mot transportnäringen i Sverige. För Tobias Krans har ”spådomen” om den kommande arbetslöshetsvågen redan slagit till med full kraft. Åkeriet som han arbetar på har varslat samtliga anställda.
Läs hans debattartikel…

Det är som vanligt. Regeringen kommer med förslag till ekonomisk kompensation gällande de skenande bränslepriserna – vilket i sig är jättebra – men hjälpen kommer som alltid för sent.

Jag är än så länge anställd på ett åkeri, men som i förra veckan varslade samtlig personal då de ytterst små vinstmarginalerna som tidigare fanns nu har gått över till ren förlust.

Bränslepriserna som råder är en effekt av invasionen av Ukraina, men regeringen borde ha varit mer förutseende, då de fått signaler om vad Ryssland har pysslat med. Och de borde därför ha varit mer förutseende gällande den utveckling som sker i världen.

Om man sätter sig och räknar så kostar nu en lastbil i genomsnitt 100 kronor per mil att framföra, vilket blir 30,000 kronor per vecka om man räknar med att den rullar 300 mil per vecka.

Sedan kommer förarens lön ovanpå detta, samt amorteringar och försäkringar. Det är inte ekonomiskt hållbart.

Åkeridöden har bara börjat, men den kommer att fortsätta i rask takt. Regeringen bör absolut ta fram ett krispaket för att rädda svensk åkerinäring. För det här håller inte.

Åkerierna måste ha hjälp NU, inte sen!

Tobias Krans
Chaufför

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-08 16:00
Kategori: Debatt
Taggar: Åkeridöden Arbetslöshet Bränslepriser Ekonomi Konkurser