DEBATTARTIKEL

Morell (SD): ”Hur långt från verkligheten kan en regering tillåtas vara?”

Tisdagen den 18 januari hade jag en debatt i riksdagen med infrastrukturminister Tomas Eneroth. Temat för debatten var halkbekämpningen av våra vägar. Yrkesförare larmar om brister i underhållet och att vägarna är glashala. Många lägger upp filmer på Facebook där de visar hur de åker kana på isen med skorna.

Sin vana trogen påstod ministern under debatten, att halkbekämpningen var modern och effektiv, alltså precis motsatt det som alla vägtrafikanter upplever. Olyckor avlöser varandra ute på de stora vägarna, olyckor som inte hade behövt hända om Trafikverket organiserat halkbekämpningen bättre.

Efter tisdagens debatt har min telefon gått varm, i ordets rätta bemärkelse. Jag har pratat, chattat och mailat med yrkesförare, privatbilister och inte minst de åkeriägare och förare som utför halkbekämpningen på vägarna. Just de som utför jobbet på vägarna berättar hur sagolikt ineffektivt och fyrkantigt Trafikverket styr resurserna som skall se till att vägarna är trafiksäkra.

Trafikverket litar blint på de elektroniska meteorologerna som står i diket och tjänstemännen i organisationen lyssnar inte på utförarna som är ute på vägen.

När föraren i plogbilen ringer jourhavande och berättar att man behöver öka saltgivan, nekas de att göra det – ”datorn” säger att det inte behövs!

När Trafikverket väl inser att det är halt på vägen har det förflutit ytterligare ett par timmar. Att det blir svårare med halkbekämpningen när vägen väl har frusit till inser väl var och en. Vad värre är, man riskerar att människor skadas eller dödas på grund av en ineffektiv halkbekämpning.

Bristerna i halkbekämpningen har varit på tapeten de senaste åren och vi ser dagligen hur viktiga vägar stängs av på grund av halkolyckor. Olyckor som inte hade inträffat om halkbekämpningen hade satts in tidigare.
Trafikverket och ansvarig minister låtsas som det snöar, bokstavligt talat!

De upprepar gång på gång att halkbekämpningen är modern och effektiv, trots att verkligheten visar på motsatsen. Frågan är bara hur långt från verkligheten en regering och deras myndighet skall tillåtas vara?

Bristerna är uppenbara och det måste till en förändring. Tyvärr tycks det bli ytterligare en vinter i förnekelsens tecken. Vid valet finns det möjlighet att välja en ny regering, en regering med bättre verklighetsförankring!

Thomas Morell
Trafikpolitisk talesperson, Sverigedemokraterna

Om artikeln

Publicerad: 2022-01-20 17:01
Kategori: Debatt
Taggar: Sverigedemokraterna Trafiksäkerhet Vinterväghållning