Turkiska dragbilar från Ekol, ses hämta löstrailers från Stena Lines tysklandsterminal i Göteborg för att sedan komma tillbaka för att hämta nya trailers. Fotot togs nyligen intill terminalen. Foto: Läsarbild

Volvo agerar mot turkiska Ekol-bilar

”Vi kräver en redovisning”

Turkiska dragbilar från Ekol som hämtar löstrailers från en färjeterminal i Göteborg för lossning i närområdet får Proffsläsare att reagera. Likaså Volvo, ett av företagen som de lossar hos. Nu vidtar fordonstillverkaren åtgärder som tydligt markerar vad de anser om saken.

Redaktionen får in läsartips med bilder och annan dokumentation som gör gällande att tomma, turkiska dragbilar från Ekol, ses hämta löstrailers från Stena Lines tysklandsterminal i Göteborg för att sedan komma tillbaka för att hämta nya trailers. Ett vittne berättar om en poliskontroll utanför Stenas terminal.
- En av de turkiska bilarna hade kopplat och var på väg ut, men började plötsligt backa och krångla sig bort från utfarten för att sedan ställa sig längre in på terminalområdet, säger han. Jag kopplar ihop det med att han fick syn på att polisen kommit till platsen för att göra kontroller.

Turkiska dragbilar får inte köra någon inrikestrafik överhuvudtaget i Sverige. Vittnesmål berättar att dessa trailers, med tillhörande turkiska dragbilar, har setts lossa på fordonstillverkande företag i Göteborgstrakten. Ett av dessa företag är Volvo Group och där reagerar man omedelbart på informationen och vidtar åtgärder.

Faktiskt är Volvo Groups insatser i sammanhanget ovanligt snabba och påtagliga vilket måste ses som positivt och något för andra att ta efter.

Fredrik Ivarsson, kommunikationschef inom Volvokoncernen, vill ha all information som finns att tillgå och därefter konfronterar de Ekol.
- I första kontakten med dem om detta, vidhåller Ekol att de följer gällande lagar och regler, säger Ivarsson.

Vi undrar om de ställer ”rätt” frågor kring de turkiska bilarna. Det är ju endast dessa som är intressanta.

Har Ekol förklarat vad det är för typ av körning deras turkiska dragbilar utför och vilket regelverk hänvisar de till som legitimerar den körningen? När Ivarsson kommer tillbaka till oss har konkreta frågor kring de turkiska bilarna ställts. Men några svar har man inte fått.
- Det stämmer, men vi har förra fredagen haft ett möte med företagets representanter och då har vi ställt krav på att de ska redovisa en mängd saker för oss, säger han.

De krav som Volvo Group ställer på Ekol, vilket för övrigt följer de lagkrav som finns, är att transporterna endast får utföras av en Ekol-filial som är registrerad i ett EU-land och att endast dragbilar registrerade i ett EU-land får användas. Om föraren är från tredjeland, måste förartillstånd finnas. Ekol ska också tillhandahålla en certifierad kopia av gemenskapstillstånden samt de förarbevis som kommer att vara aktuella för Volvotransporter.
- Vi vill också ha en lista på samtliga dragbilar, tillsammans med deras EU-registreringsnummer, som de avser använda för våra transporter, säger han. I januari kommer vi att ha ett uppföljande möte då detta kommer att vara på agendan.

Baserat på Ekols svar, kommer man att utreda om de uppfyller lagkraven, avrundar Fredrik Ivarsson.

Redan juni 2015 skrev Proffs en rad artiklar av samma karaktär om Ekol och nu läggs händelserna med de turkiska dragbilarna till dessa och får sällskap av, tills vidare, det klampade Ekolekipaget i Västerås som vi skrev om den 22 december.

Hur mycket dessa incidenter kommer att påverka Volvos i deras pågående bedömning av Ekol, återstår att se.

Om artikeln

Publicerad: Onsdag 27 December 2017, kl 16:12
Kategori: Nyhet
Taggar: Cabotage, Ekol, Rättsfall, Volvo Group

Kustbevakningen får utökade befogenheter

”Fortsatt fokus på sjörelaterad verksamhet”

Varje dag förvånas transportbranschen över de många bristfälliga ekipage som ostört kan komma in och köra genom hela Sverige för att sedan stoppas i Norge. Där blir det inte sällan körförbud, förbud mot fortsatt färd och dryga böter.

Tunga Rallyt Väst firar 25-årsjubileum

”Veteranbilsrally för kommersiella fordon”

Lördagen den 5 maj körs Tunga Rallyt Väst 2018. Tävlingen är öppen för lastbilar och bussar som är minst trettio år gamla. I år är det dessutom 25-årsjubileum för rallyt.

Volvo Lastvagnar introducerar nytt begagnatkoncept i Europa.

”Det nya företaget kommer att heta Arrow Truck Sales GmbH”

Volvo Lastvagnar utforskar nya sätt att få marknaden för begagnade lastbilar att växa på de europeiska marknaderna. Arrow Trucks Sales är en väletablerad handelsverksamhet i USA och kommer nu till Europa. Begagnade lastbilar av alla märken kommer att handlas från och med hösten 2018.

Rumänskt ekipage får tekniskt körförbud

”Åkaren vill inte anlita en svensk verkstad”

Både dragbilen och trailern kräver omfattande reparationer, men åkaren vill inte anlita en verkstad. Han ringer till en bekant i Rumänien och snart rullar en servicebil ut på vägarna med destination kontrollplats Långeberga, Helsingborg.

Thomas Morell (SD) svarar Monica Green (S)

”Vore det inte bättre att diskutera sakfrågor?”

Det är märkligt ändå, att så fort argumenten tryter hos Socialdemokraterna, anklagar de motparten för att "svartmåla" och de använder begrepp som "storvulet svepande och demoniserande av verkligheten" i sin argumentation.

Uppstickare utmanar i budbranschen

"Vi jobbar aktivt med att utmana konkurrenterna"

Sedan 1976 har Best Transport med säte i Årsta, erbjudit små och stora företag smidiga transportlösningar. De vill bli den ledande aktören på snabba transporter i Norden och utmanar nu konkurrenterna i södra och mellersta Sverige med budtjänsten Best Paket.

De får inte stoppa fortsatt färd

”Men fyndet av lite ADR, ger dem den befogenheten”

Det är full aktivitet i Helsingborgs färjeläge när Tullen, polisen och Kustbevakningen är på plats den 12 april. Kustbevakningen får mycket att göra och vi hakar på.

Transportföretagen om vårbudgeten:

”Det saknas en tydlig transportpolitik”

Trots att regeringen i vårbudgeten föreslår att potentialen utanför storstadsområdena ska tas tillvara bättre, saknas fortfarande en trovärdig transportpolitik för att hela Sverige ska kunna leva, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen som frågar sig: Vart tog hela Sverige-satsningen vägen?

Ulvskog: Jag ska fortsätta driva Jens frågor

”Transportfrågorna ligger mig varmt om hjärtat”

Marita Ulvskog är Europaparlamentariker och delegationsledare för den svenska (S)-delegationen i Europaparlamentet. Nu tar hon över nyligen bortgångne Jens Nilssons transportfrågor i EU.

Ändrad maxvikt för vissa treaxliga fordon

Regeringen har beslutat att ändra maxvikten för vissa treaxliga fordon från 26 ton till 28 ton. Det innebär en möjlighet att transportera upp till 64 ton på BK1-vägar.

Svensk DAF-tekniker trea i Europafinalen

”Klart att jag vill vinna en dag”

Nu har årets DAF-tekniker 2018 i Europa korats och segern gick till Österrike, följt av Tyskland. Sverige kom, genom Hugo Bergman, på en hedrande tredjeplats.

Monica Green (S) svarar Thomas Morell (SD)

”Vi lägger inte tid på att svartmåla. Vi får något gjort istället”

När Sverigedemokrater använder sin tid till att svartmåla, storvulet svepande och även demonisera, använder vi vår tid till att få något gjort. Att Sverige är det mest trafiksäkra landet har inte kommit automatiskt, utan är ett långt och tålmodigt arbete både med infrastruktur och folkbildning.

Asg-träff i Göteborg

”Vi vill värna minnet av tiden då det begav sig”

Ännu en gång samlades ASG-gruppen i Göteborg för att umgås och minnas tiden då det begav sig, som det heter. Den tiden kommer aldrig igen och genom att samlas, vill man värna minnet av det som varit.

Dachser har medvind

”Ökade priser för flyg- och sjötransporter en del av framgången”

Under räkenskapsåret för 2017, uppnådde Dachser för första gången en omsättning på över sex miljarder euro. En ökning av bruttointäkterna med 7,2 procent.

"Vallöftena 2014 liknar en ”pyspunka”

”Svenska förarkåren är ett föredöme när det gäller nykterhet”

För en dryg vecka sedan, stoppade polisen en misstänkt rattfylla i ett tungt fordon. Det var allmänheten som ringde till polisen och larmade om en lastbil som körde mot trafiken på motorvägen utanför Landskrona. Föraren greps och häktades senare misstänkt för grovt rattfylleri.

Tidningen Proffs fre 13 april 2018

13 april 2018

Proffs är tidningen som vågar sätta fingret på problemen i branschen! Vi riktar oss till alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter - och som vill att konkurrensen om uppdragen ska ske på lika villkor. Tycker du som vi? Då ska du absolut prenumerera på - eller annonsera i - tidningen Proffs!

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 13 april 2018
Stäng

13 april 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Vi har provkört Iveco med gasdrift
  • Jimmie Åkesson på besök hos Börje Jönsson och Trafikpolisen
  • Valet 2018: Så vill S och M jobba för en bättre åkeribransch
  • 80-årig bryggeribil fortfarande i tjänst
  • Hur ska bärgare få betalt av utländska åkare?
  • Polisen: \"Vi får agera mänskliga sköldar\"
  • Konferens med fokus på parkeringsproblemen
  • Långsjöns rastplats - bäst i test (igen)
  • Norge störst - inte bara i skidspåret
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant