DEBATTARTIKEL

Hunter Abbott: ”Många vet inte om att de kör med alkohol i kroppen”

Påsken är en av de mest drabbade storhelgerna när det gäller trafikolyckor. En stor del av dessa är kopplade till alkoholintag hos förarna. Men förare kan skydda sig själva och medtrafikanter med egen alkotestning, skriver Hunter Abbott, entreprenör och rådgivare till den brittiska Transportstyrelsen.

DEBATT: Uppskattningsvis 15 000 resor sker varje år där föraren varit rattonykter och av dödsolyckorna är 28 procent kopplade till att en förare var påverkad av alkohol eller narkotika. Polisen har också trappat upp sina kontroller i Sverige och gör numera över en miljon så kallade sållningsprover, utandningsprover med alkoholmätare, om året.

Förra året utförde polisen 9 369 nykterhetskontroller i Sverige och totalt 1 056 571 sållningsprover. Av dessa testades 9 330 trafikanter positivt under påverkan av enbart alkohol eller under påverkan av både alkohol och narkotika.

Påskhelgen är ett av de tillfällen då polisen satsar hårt på nykterhetskontroller, vilket ökar risken att åka fast för den som kör onykter. Det finns dock ett sätt som alla förare kan använda sig av för att försäkra sig om de är i skick att framföra sitt fordon – genom att ha en bra alkomätare tillgänglig i handskfacket och använda den innan motorn startas.

Faktum är att många inte vet om de har kvar rester av alkohol i blodet efter föregående kvälls konsumtion. I Sverige är den lagliga gränsen dessutom satt till låga 0,2 promille, något som gör det svårare för förarna att själv avgöra om och när de ska köra.

Den som sätter sig bakom ratten utan att vara helt nykter riskerar också att förlora körkortet och få dyra böter och/eller fängelse. Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i upp till sex månader. Grovt rattfylleri kan däremot bestraffas med fängelse i upp till två år.

En alkomätare i handskfacket kan därför ses som en liten med nödvändig pusselbit för den som vill kunna fatta ett informerat beslut huruvida det går att köra bil dagen efter påskfesten. Då kan också påsken få bli den hoppets högtid den är avsedd att vara.

Hunter Abbott
Entreprenör och rådgivare till den brittiska Transportstyrelsen

Om artikeln

Publicerad: 2024-03-28 10:25
Kategori: Debatt
Taggar: Alkotestare Hunter Abbott Rattfylleri Trafiksäkerhet