Hälsa

Listar alla artiklar taggade med: Hälsa

Förarstöd i mobil-app från NTF

Rätt fart räddar liv och plånbok i trafiken

2011 blev ett dystert år i trafiken och semestertrafiken var som alltid extra olycksdrabbad. Redan under 2012 års första fem månader har 101 personer omkommit och ytterligare 1144 skadats svårt.

VBG onspot

Hälften av dieselsotet fastnar i lungorna

Utsläppen från dieseldrivna fordon, vedeldning och kolkraftverk innehåller små sotpartiklar som strömmar ut i atmosfären. Sotet är ett gissel för klimatet, men också för hälsan. Nu har man för första gången i detalj studerat hur dieselsot fastnar i lungorna. Resultaten visar att i genomsnitt hälften alla inandande sotpartiklar stannar.

Diodhuset

Dieselavgaser orsakar cancer

Internationella cancerforskningsinstitutet, IARC, har uppgraderat dieselavgaser och placerar dem nu i samma riskgrupp som exempelvis asbest och arsenik.
Exponering för dieselavgaser anses främst kunna ge upphov till lungcancer.

Daf

Influensa värre än lågkonjunktur för egna företagare

Trots att till exempel vinterinfluensan kan drabba alla, är just småföretagare sällan hemma för sjukdom. 37 procent av dem rapporterar att de aldrig tar ut några sjukdagar. Risken att bli sjuk oroar i själva verket småföretagare mer än dubbelt så mycket som risken för lågkonjunktur. Det visar en undersökning som Trygg-Hansa gjort bland egenföretagare.

Daf