Fossilfri

Listar alla artiklar taggade med: Fossilfri

Toyota och Hino utvecklar tung lastbil med bränsleceller

Tunga lastbilar körs ofta på landsvägar och motorvägar. Det ställer höga krav på såväl räckvidd som dragkapacitet och möjlighet att tanka snabbt. Av det skälet är fordon med bränslecellsteknik effektiva, eftersom de drivs med vätgas som har hög energitäthet.

Best Transport siktar på 50 nya elfordon under 2022

Best Transport är ett last mile-företaget som driver på hållbarhetsutvecklingen inom transportbranschen. Bolaget var bland annat först ut i Sverige med att erbjuda fossilfria leveranser, något som framför allt möjliggjordes genom användandet av det förnybara bränslet HVO100. Nu storsatsar bolaget på elektrifiering av fordonsflottan målet 50 nya elfordon 2022.

Jula satsar på hållbara transporter och produkter

Jula har publicerat sin hållbarhetsredovisning för 2021. ”Att utveckla klimatneutrala transportlösningar och förlänga livslängden på våra produkter är två områden där vi flyttat fram positionerna”, säger Maria Ragnarsson, Sustainability Manager på Jula.

Stöd till produktion av biogas

Regeringen har beslutat om en förordning som innebär att den som producerar biogas kan få stöd, om biogasen uppgraderas till samma kvalitet som naturgas. Det kan på sikt minska beroendet av import av fossil naturgas eftersom biogasen då till exempel kan ersätta naturgas i industrier eller användas som bränsle i gasbilar, tunga lastbilar och sjötransporter.

MAN påskyndar sin tidsplan för utsläppsfria lastbilar

MAN Truck & Bus påskyndar nu övergången till utsläppsfria lastbilar. Produktionen av MAN:s tunga ellastbilar är planerad att påbörjas redan 2024 med omedelbar leverans av de första 200 lastbilarna. Det är nästan ett år tidigare än den ursprungliga tidsplanen.

Sandahls växlar upp med ny koncernledning

Sandahls gör stora satsningar på att stärka positionerna inom deras två huvudområden Logistik och Entreprenad, inte minst inom det viktiga hållbarhetsområdet. Exempelvis har de ambitionen att nå kraven på minskning av fossila bränslen redan till 2025, istället för lagstadgade 2030. Likaså ska vi 2030 ha nått de mål som lagen stadgar 2045.

Rena och höginblandade biodrivmedel befrias från koldioxid- och energiskatt under 2022

Rena och höginblandade biodrivmedel är befriade från koldioxid- och energiskatt under 2022. Detta i enlighet med ett statsstödsgodkännande från Europeiska kommissionen. Det är i dagsläget oklart om ytterligare förlängningar av statsstödsgodkännandet kommer att kunna medges.

Åkeriet som älskar att testa hållbara transportlösningar

Det har gått drygt 30 år sedan visionären Roger Nilsson, vd för två av DB Schenkers samarbetsåkerier TGM och Bäckebols åkeri, för första gången testade elbilar i sin verksamhet.

Mathem, Renault och Bilia i samarbete för framtidens fossilfria transporter

Renault och Mathem har inlett ett samarbete med ett tydligt mål – framtidens transporter ska vara fossilfria. I dagarna börjar Mathem köra ut leveranser med Renaults 100 procent eldrivna och specialbyggda lätta Master E-TECH Electric.

EU missar klimatmålet i transportsektorn, men Sverige är bäst i EU

EU-länderna ser ut att missa det blygsamma målet för förnybar energi i transportsektorn 2020. Det framgår av EU-kommissionens rapport 26 oktober om uppfyllandet av Bränslekvalitetsdirektivet 2019.